OW-formand: De udenlandske banker trak stikket

Den chokerende nyhed om, at OW Bunker var blevet udsat for massivt bedrageri i Singapore, var dråben der fik bægeret til at flyde over hos selskabets udenlandske bankforbindelser. De var netop i drøftelser med OW, fordi der var opstået nye problemer med selskabet afdækning af risici på oliepriserne.

OW Bunkers bestyrelsesformand og koncernchef for ØK, Niels Henrik Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har været et mareridt af en uge for den aalborgensiske olieleverandør OW Bunker, der torsdag morgen har kastet håndklædet i ringen.

»Vi er landet i en forfærdelig situation for de ansatte og de mange investorer, som har investeret i OW Bunker. Min dybeste beklagelse går til investorerne og alle de hårdt arbejde medarbejdere rundt om i verden,« siger OW Bunkers bestyrelsesformand Niels Henrik Jensen til business.dk efter et døgn med intensive forhandlinger med selskabets bankforbindelser.

Selskabet meddelte i nat, at man har været udsat for bedrageri for 125 mio. dollar i Singapore, og at tabene på fejlslagne dispositioner med oliehandel er vokset fra knap 25 mio. dollar til 150 mio. dollar. Herefter er egenkapitalen forsvundet, og selskabet har søgt om rekonstruktion - en slags betalingsstandsning - ved skifteretten i Aalborg.

Men det hele begyndte i begyndelsen af ugen, hvor ledelsen konstaterede, at der igen var risiko for massive tab i forbindelse med oliehandler som følge af den stærkt faldede oliepris. Allerede to gange i oktober måtte OW Bunker nedjustere sine indtjeningsforventninger som følge af prisen på olie, der er den vare selskabet leverer til alverdens skibe.

»Som man over tid har kunnet følge, har vores risk management - ansporet af de helt usædvanligt kraftige oliefald, vi så over meget kort tid - foretaget en lang række dispositioner, som de - for at sige det lige ud - ikke har haft tilstrækkeligt overblik over. Så på trods af deres gentagne forsikringer om, at der ikke kom yderligere risici, så måtte vi tidligere i denne uge konstatere, at det ingenlunde var tilfældet, og at der var yderligere risiko. Vi indledte forhandlinger omkring dette med bankerne og havde konstruktive, positive forhandlinger. Men da vi så fik meddelelsen om, at der var fortaget et betydeligt bedrageri i Singapore, så væltede læsset,« fortæller Niels Henrik Jensen og fortsætter:

»Det er sket hen over natten, og jeg vil gerne sige, at vi har haft god støtte fra særligt Nordea i disse forhandlinger. Men de udenlandske konsortiebanker, ville altså ikke understøtte virksomheden med de usikkerhedsmomenter, der fortsat var. Vi har nu søgt beskyttelse som selskab under rekonstruktion, og vi undersøger så, om der er mulighed for at fortsætte driftselskabet samlet eller som en del«.

Problemerne med den fejlslagne afdækning mod prisfald på olie udløste sent onsdag en fyreseddel til chefen for risk management, Jane Dahl Christensen.

Med hensyn til bedragerisagen er bestyrelsesformanden mindre meddelsom.

»Jeg er i øjeblikket ikke bekendt med strukturen, eller hvad det er for metoder, der er brugt til at unddrage systemet. Men det er sket over en længere periode i år,« siger han.

En kilde tæt på selskabet oplyser dog til Berlingske Business, at det er en dansker og to lokale har stået bag den svindel i Singapore, som har kostet store tab i OW Bunker.

Sent torsdag aften kunne DR fortælle, at de ledende medarbejdere fra selskabets datterselskab i Singapore afviser at have begået bedrageri over for virksomheden.