OW Bunkers tidligere topchef er død

Jim Pedersen, der stod i spidsen for skandaleramte OW Bunker, er afgået ved døden efter længere tids sygdom, oplyser hans advokat John Korsø Jensen.

(Foto: Kasper Palsnov/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov

Topchefen i OW Bunker, Jim Pedersen, er død efter længere tids alvorlig sygdom - 57 år gammel. Det oplyser hans advokat John Korsø Jensen til Berlingske. Det skandaleramte selskab, der beskæftigede sig med oliehandel, er i dag konkurs. På sit højeste havde selskabet en af de største omsætninger i landet og beskæftigede flere end 600 medarbejdere.

Jim Pedersen stod i spidsen for selskabets børsnotering i 2014. Men den blev hurtigt overskygget af skandalen, da selskabet gik konkurs allerede i november samme år på grund af spekulative forretninger og risikable kreditter.

OW Bunker var hjemmehørende i Nørresundby og Jim Pedersen var bosat i Hals. Han efterlader sig to voksne børn og var kendt for at tilbringe fritiden i sit hus på Mallorca samt med at spille old boys-fodbold.

Historien om OW Bunker rækker helt tilbage til 1980-ernes  Aalborg, hvor selskabet blev grundlagt på at levere brændstof til skibe - kaldet bunkering. I 2007 købte den nordiske kapitalfond Altor selskabets moderselskab, Wrist-gruppen, og skilte OW Bunker ud for senere at forsøge at frasælge bunker-forretningen.

Da det ikke lykkedes, begyndte Altor at forberede en børsnotering, og i marts 2014 gik OW Bunker på børsen. Men allerede seks måneder senere den 5. november samme år indstillede Københavns Fondsbørs ganske uventet al handel med OW Bunkers aktie. Samme nat meddelte selskabet den undrende omverden, at OW Bunker var blevet bedraget for trekvart milliard kroner af to medarbejdere i datterselskabet Dynamic Oil Trading i Singapore.

Tabet var så stort, at OW Bunker allerede to dage senere indleverede konkursbegæring ved retten i Aalborg. Men efterfølgende blev OW Bunkers oplysninger om et bedrageri i Fjernøsten modsagt af de pågældende medarbejdere, der klart afviste at have foretaget sig noget uden koncernledelsens vidende.

Derefter gik konkursboets kuratorer i gang med at undersøge sagen, og et års tid efter OW Bunkers endeligt offentliggjorde specialkurator Søren Halling-Overgaard en rapport, som pegede på, at ledelsen i OW Bunker med adm. direktør Jim Pedersen i spidsen fuldt ud var klar over, hvad der foregik i Singapore, og at der ikke var tale om et bedrag, men om en løbsk kredit til ét selskab, Tankoil. Og det var denne kredit, der tog livet af OW Bunker.

Søren Halling-Overgaard anbefalede sagsanlæg mod tre medlemmer af bestyrelsen, mod hele ledelsen i OW Bunker og mod kapitalfonden Altor, hvilket boet efter OW Bunker gjorde i slutningen af 2016 med et krav på 400 mio. kroner. Dertil kommer er krav på knap 800 mio. kroner fra en række danske, institutionelle investorer.

Endelig har 4.000 private OW Bunker-aktionærer i Foreningen OW Bunker Investor lagt sag an med et krav på 316 mio. kroner. De fylder dog ikke meget i forhold til de samlede krav, der udgør knap halvanden mia. kroner.

Under alle omstændigheder kan det have lange udsigter med en afgørelse på retssagerne. Sagerne kan muligvis først komme for en dommer i 2022, vurderer de private aktionærers advokat  i sagen, Morten Schwarz Nielsen fra advokatfirmaet Lund Elmer Sandager.

»Hvis man er pessimistisk anlagt, så kan resten af 2017 godt gå med formelle diskussioner. Mit bud er, at det vil tage en fem år, inden vi er der. Og det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende,« har han tidligere sagt til Berlingske Business.