OW Bunkers konkurs skader børsmarkedet

Kollapset i OW Bunkers er »trist«, »exceptionelt« og kan påvirke kommende børsnoteringer, vurderer fondsbørschefen i Danmark. Han afviser dog, at fondsbørsen kunne have stillet større krav til OW Bunker ved børsnoteringen.

Bjørn Sibbern, direktør for fondsbørsen i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjoern Vejloe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Konkursen i OW Bunkers vil få omsiggribende konsekvenser på det danske børsmarked. Store udenlandske og danske pengetanke vil fremover være mere tøvende, når et dansk firma skal sælges på fondsbørsen.

De vil tvivle på virksomhedens løfter, og de vil tvivle på, om der er styr på forholdene i Danmark omkring de børsnoterede selskaber.

Sådan har det lydt fra investorer og eksperter i kølvandet på OW Bunkers kollaps fredag aften, og nu lyder det også fra fondsbørsen i København, at OW Bunker-kollapset kan sætte hele børsmarkedet i Danmark i en vanskelig situation.

»Der er ingen tvivl om, at det er en trist sag, der ikke gavner nogen eller noget. Og selv om investorerne grundigt bør vurdere hver ny noteringscase på egne præmisser, må man forvente at denne sag desværre kan påvirke kommende børsnoteringer,« siger Bjørn Sibbern, direktør for NASDAQ OMX Copenhagen, til Berlingske.

Det er nye toner fra fondsbørsens øverste chef. De seneste år har han talt om gryende optimisme og stor interesse for nye danske børskandidater.

»Investorerne er klar. Når vi taler med mæglerne ude i banker og børshuse, hører vi, at de kontante beholdninger er store. Så når der over de seneste måneder har været nævnt en række store børskandidater er det noget, man i markedet følger opmærksomt og med spænding. Investorerne er i den grad modne til nye børskandidater,« sagde Bjørn Sibbern i april 2013.

OW Bunkers kommunikation skal tjekkes

Som konsekvens af konkursen bliver OW Bunker nu slettet fra fondsbørsen

»Derudover ser vi naturligvis meget nøje på OW Bunkers kommunikation til markedet. Det vil sige, at vi gennemgår regnskabsmeddelelser samt løbende information til markedet,« siger Bjørn Sibbern, der således åbner for, at der på bagkant kan komme kritik fra fondsbørsen rettet mod OW Bunker.

Det er blevet kaldt en »skændsel«, at OW Bunker kun syv måneder efter sin børsnotering ikke længere har råd til at føre sin forretning videre. Det efterlader over 20.000 aktionærer med store tab.

Alligevel mener Bjørn Sibbern ikke, at fondbørsen skulle have gjort det vanskeligere for OW Bunker at blive børsnoteret i marts 2014.

»Vejen til fondsbørsen er en lang proces, hvor selskabet bliver nøje gennemgået af sine investeringsbanker og rådgivere, som udarbejder et prospekt, som skal godkendes af Finanstilsynet. Lovgivningen i forhold til prospekt og i forhold til at blive børsnoteret er ganske omfattende,« siger Bjørn Sibbern.

Han oplyser, at det er Finanstilsynet, der godkender prospektet, mens fondsbørsen tager stilling til, om selskabet opfylder betingelserne for optagelse til handel og notering. Fondsbørsen må ikke optage et selskab til handel, før der er et godkendt og offentliggjort prospekt.

»Reglerne for optagelse til handel omfatter eksempelvis krav til en tilstrækkelig spredning af selskabets aktier, krav til aktiernes frie omsættelighed samt krav om tilstrækkelig finansiel historik,« siger han.

Har dine folk på fondbørsen gjort det godt nok i den proces, og er det noget, som I nu skal til at undersøge hos jer selv?

»Et så enestående forløb bør altid give anledning til at gennemse procedurerne i sektoren, men man skal huske på, at det er Finanstilsynet, som godkender prospektet og ikke fondsbørsen. Vi optager selskaber til handel på fondsbørsen på baggrund af et prospekt udarbejdet af selskabets investeringsbanker og rådgivere, og dette prospekt skal godkendes af Finanstilsynet,« siger han og sender bolden videre til Finanstilsynet.

»Om processen for godkendelse af prospekter skal være anderledes, må du tale med Finanstilsynet om. OW Bunker-sagen er en helt exceptionel sag, og jeg er tvivler på, om andre krav og regler vil kunne foregribe et så exceptionelt forløb og case som OW Bunkers,« siger Bjørn Sibbern.

Men mener du, at I har grund til at undersøge jer selv i denne sag?

»Det kan jeg desværre ikke svare på på nuværende tidspunkt,« siger Bjørn Sibbern.

Kapitalfonden Altor, der førte OW Bunker på fondsbørsen og fik tre mia. kroner i kassen i den forbindelse, mener heller ikke, at den skal sætte nogen undersøgelse i gang. Det må være andres arbejde.

»Vi vil opfordre kuratorerne til at komme til bunds i begivenhederne. Lige nu er det vigtigt at understrege, at vi bare er aktionærer som alle andre. Vi har jo ikke adgang til informationerne, og vi kan heller ikke sætte nogen undersøgelser i gang,« siger Søren Johansen, partner i kapitalfonden Altor, der fortsat har cirka 35 procent af aktierne i OW Bunker.

OW Bunkers ledelse meddelte fredag aften, at der ikke var mulighed for at fremlægge en holdbar plan for rekonstruktion af selskabet. Selskabet havde ellers fået deadline helt frem til 1. decembe, men valgte allerede fredag at erklære sig selv konkurs.