OW Bunkers ansatte i udlandet ladt i stikken

Halvdelen af Aalborg-firmaets 600 medarbejdere, heraf omkring 50 danskere, er ansat i udlandet, hvor Lønmodtagernes Garantifond ikke dækker. Nogle arabiske lande med sharia-lovgivning sætter ledelsen i konkursramte selskaber i fængsel.

OW Bunkers ansatte i udlandet er ladt i stikken efter fredagens konkurs Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

OW Bunkers 300 ansatte i selskabets mange udenlandske datterselskaber føler sig i den grad ladt i stikken. De udenlandske ansatte i det konkursramte selskab står over for en hel stribe alvorlige problemer, herunder i værste fald at blive sat i fængsel i arabiske lande, hvor konkurs ifølge sharialovgivningen i nogle tilfælde kan opfattes som kriminalitet.

Mens OW Bunkers danske ansatte er dækket ind af Lønmodtagernes Garantifond, så står ansatte i datterselskaber uden for EU uden sikkerhed. Ansatte i datterselskaber i EU kan opnå dækning for deres løn efter det pågældende EU-lands regler, forklarer insolvens-advokat Ole Borch fra advokatfirmaet Bech-Bruun, som understreger, at han udtaler sig generelt og ikke specifikt om OW Bunker.

OW Bunkers udenlandske medarbejdere har under forløbet frem til lørdag ingen kommunikation haft med ledelsen i OW Bunker. Medarbejderne har i den forløbne uge måttet holde sig opdateret via avisartikler på nettet og nyheder i TV.

Først lørdag hørte medarbejderne noget, da OW Bunkers topchef Jim Pedersen sendte en afskedsmail rundt.

På OW Bunkers kontor i Dubai er medarbejderne meget kritiske over for OW-ledelsen: »De ansatte i udlandet har ikke fået nogen hjælp eller støtte til, hvordan vi skal forholde os. Folk er meget bekymrede, og det strømmer ind med farvel-emails fra folk, som er rigtig kede af det,« fortæller en ledende medarbejder, hvis navn er Berlingske bekendt. Han ønsker ikke at stå frem af frygt for at skade sin egen situation yderligere.

De udenlandske ansatte har forsøgt at få styr på, hvordan de skal forholde i forbindelse med det orienteringsmøde, som rekonstruktionsadvokaterne fra Kromann Reumert holdt for de danske ansatte i torsdags, men uden held.

Op til kuratorerne

Der er heller ikke hjælp at hente hos OW Bunkers øverste ledelse, da Berlingske forelægger problemet med de udenlandske ansattes usikre situation. Bestyrelsens næstformand indtil fredag aften, Søren Johansen, skubber ansvaret over på konkurs- advokaterne: »Nu er det op til kuratorerne at sørge for, at de udenlandske ansatte bliver hjulpet. Hvad der gælder af regler – det ved de. Mit håb er, at alle de dygtige og kompetente mennesker, som vi har set levere de her fantastiske resultater over årene, meget hurtigt får sig nogle nye og succesfulde job,« siger Søren Johansen, som er managing partner i storaktionæren Altor i Danmark.

Imens må OW Bunkers’ udenlandske ansatte klare sig, som de bedst kan. Det forstår de slet ikke: »En af de første ting, man må kigge på, er selvfølgelig, om der er nogen, der risikerer at komme i fængsel,« siger medarbejderen på Dubai-kontoret, som står over for ganske særlige problemer. I Dubai kan det nemlig efter landets sharia-lovgivning opfattes som kriminelt at gå konkurs. Under krisen i 2008 hastede mange vestlige forretningsfolk til lufthavnen i Dubai, smed deres bil og flygtede ud af landet af skræk for at ende i fængsel.

»På en eller anden måde hæfter man i nogle tilfælde personligt, selv om selskabet er et limited liability-selskab med begrænset hæftelse. Leverandører kommer og vil have deres penge – især mindre leverandører, som har noget i klemme – måske deres eget eksistensgrundlag,« siger Berlingskes anonyme kilde.

»Det er som et stort mareridt. Alle udenlandske ansatte tumler med en hel masse problemer, herunder om de kan få lov til at blive i det land, de arbejder i, og hvordan de skal klare det, når der ikke kommer løn til den første, og de har en familie at forsørge.«

I Dubai mister de ansatte formentlig også deres pension. Pensionen består her af en ekstra måneds løn, der bliver indbetalt på en særskilt konto, og som den pågældende så får udbetalt, når vedkommende siger op. »De penge er nok væk,« siger den OW Bunker-medarbejder, som Berlingske har talt med.

»Vi får ingen guidance hjemmefra. Det er meget uvirkeligt. Folk er fuldstændig overladt til sig selv. De forsøger at få ting afviklet og prøver at skaffe en advokat, men det er svært, når firmakortet er lukket. Det er meget skuffende, at ledelsen ikke tager sig af deres folk. Det virker meget unfair,« siger han.

OW Bunker har kontorer i 14 europæiske lande ud over Danmark, samt 16 kontorer fordelt over resten af verden.

Berlingske forsøgte søndag at komme i kontakt med kuratorerne i konkursboet efter OW Bunker, advokat Pernille Bi­gaard fra Plesner og advokat John Sommer Schmidt fra Gorrissen Federspiel, men uden held.