OW Bunkers aktionærers milliarder går op i røg

Aktionærerne i OW Bunker står efter alt at dømme over for et milliardtab, efter at selskabet må erkende, at egenkapitalen efter alt at dømme er tabt, dels på uheldige sikringskontrakter, dels på et omfattende bedrageri i et datterselskab i Singapore.

- På nuværende tidspunkt kan de økonomiske konsekvenser ikke opgøres, men det må antages at koncernens egenkapital er tabt, skriverselskabet i en anden fondsbørsmeddelelse torsdag morgen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selskabets markedsværdi var onsdag 3,07 mia. kr., da Nasdaq OMX pludselig beordrede børspause med meldingen om, at der blev afventet en meddelelse fra OW Bunker. Den kom lidt før midnat, og var chokerende læsning for OW-investorerne:Selskabet har opdaget omfattende svindel i et datterselskab i Singapore for 125 mio. dollar samt nye urealiserede kæmpetab på eksisterende kontrakter på yderligere estimeret 150 mio. dollar. Den samlede økonomisk lussing er altså i størrelsesordenen 275 mio. dollar, eller godt 1,6 mia. kr. Egenkapitalen var godt 262 mio. dollar ved udgangen af september.- På nuværende tidspunkt kan de økonomiske konsekvenser ikke opgøres, men det må antages at koncernens egenkapital er tabt, skriver selskabet i en anden fondsbørsmeddelelse torsdag morgen.

OW Bunker er ikke lykkedes med at nå en aftale med sine banker og har derfor besluttet at anmelde rekonstruktion ved skifteretten i Aalborg.
Anmeldelsen gælder datterselskaberne O.W. Bunker & Trading A/S og O.W. Supply & Trading, hvorunder koncernens væsentligste driftsaktiviteter ligger. De to selskaber anses af OW Bunker for at være insolvente.

Selskabets største aktionær er selskabet OW Lux, der ejer 35,3 pct. OW Lux, der er ejet af kapitalfonden Altor, var det selskab, der i foråret 2014 førte selskabet på børsen. Det skete til en kurs på 145 kr. pr. aktie, hvilket satte markedsværdien til 5332 mio. kr.

Udbuddet gav OW Bunker 20.500 nye aktionærer, og 15 pct. af de udbudte aktier gik til private investorer i Danmark og 85 pct. gik til danske og internationale institutionelle investorer.Altor solgte i forbindelse med udbuddet i første omgang 17,9 mio. aktier, hvilket bragte kapitalfondens ejerandel ned på 42,8 pct. Den andel er siden nedbragt yderligere.

Kapitalforvalterne Schroeders og T. Rowe Price ejer begge lige omkring 5 pct. af aktierne.

Det datterselskab i Singapore, der er ramt af bedrageri, Dynamic Oil Trading, er i øvrigt ikke nævnt i det 272 sider lange prospekt, der dannede grundlag for børsnoteringen.