OW Bunker var tæt på konkurs allerede i 2008

I en ny bog afslører en OW Bunker-medarbejder, at virksomheden allerede var tæt at bryde sammen i 2008, og hvad der blev gjort for at redde OW Bunker fra kollaps.

Ny bog afslører adskillige detaljer om kollpset i OW Bunker, som ikke har været ude før nu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det uventede, men enorme brag.

De fleste kender efterhånden historien om, hvordan oliehandelsvirksomheden OW Bunker i november 2014 kollapsede. Den indtil da forholdsvis ukendte virksomhed brød fuldstændig sammen, gik konkurs, og der har siden da været slagsmål om placering af ansvar.

Nu fortæller en ny bog om OW Bunker, at virksomheden allerede var tæt på konkursen helt tilbage i 2008, skriver Børsen mandag.

Bogen, »OW Bunker - insidernes fortælling og det dramatiske kollaps,« fortæller, at virksomheden allerede et år efter den blev opkøbt af kapitalfonden Altor i 2008 var tæt på et totalt sammenbrud. Det eneste, der reddede OW Bunker, var, at selskabet solgte optioner på 500.000 ton olie, og det hjalp selskabet til at tjene 25 millioner dollar. Overlevelsen var sikret. En tidligere nøglemedarbejder, Kenneth Rosenmeyer, der var inde og ude af virksomheden i årene omkring kollapset, tabte store penge og bragte næsten ene mand selskabet i problemer.

»Selskabet skulle aldrig have været på børsen, som det skete, og skulle det endelig have været der, så skulle det enten være uden risikostyringen eller med en fortælling om, hvad risikostyringen lavede, og hvor stor risikoen reelt var,« siger Kenneth Rosenmeyer, der var risk manager i OW Bunker i bogen.

Kenneth Rosenmeyer fortæller, at han alene tabte 300 millioner kroner, men ledelsen havde tillid til, at han kunne indhente det tabte, og han blev aldrig fyret på grund af sine tab. Til gengæld gik han psykisk ned, fortæller han i bogen.

Kenneth Rosenmeyer var i OW Bunker i 2008, da virksomheden var tæt på konkurs, og forklaringen var i høj grad, at investeringsbanken Lehman Brothers gik konkurs. OW Bunkers kreditter var bundet til olieprisen, så da olieprisen faldt, kom OW Bunker lige pludselig i problemer. Da OW Bunker ikke var børsnoterede, og ikke blev det før august 2014, kom problemerne aldrig i offentlighedens lys - før nu.