OW Bunker tæt på krisekunde før børsnotering

Hovedkvarteret i Danmark var dybt involveret, da datterselskabet Dynamic Oil Trading i Singapore tog pant i krisekundes skib.

ARKIVFOTO. Der var ikke en krone i OW Bunkers fallitbo. 13 banker med penge i klemme har nu lavet aftale med konkursboet. (se Ritzau historie 252156) ARKIVFOTO 2014 af OW Bunker skib- Se RB 12/11 2014 18.54. Virksomheder, der har penge til gode hos OW Bunker, begynder selv at beslaglægge skibe som sikkerhed. (Foto: Kasper Palsnov/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske topledelse i OW Bunker med direktør Jim Pedersen i spidsen får stadigt vanskeligere ved at holde fast i, at den ikke kendte til den løbske kredit i Singapore, der var med til at trække hele OW Bunker ned.

Kreditten, der ifølge OW Bunkers ledelse løb op i omkring 750 mio. kr., blev ydet af OW Bunkers datterselskab i Singapore, Dynamic Oil Trading, til den skrantende kunde Tankoil Marine Service.

Nu viser det sig, at Dynamic Oil Trading allerede i starten af 2014 tog pant i et af Tank­oil Marine Services tankskibe, Sophie 9. Og i september eller oktober tog Dynamic Oil Trading yderligere pant i en erhvervsejendom ejet af Tankoil for at få sikkerhed for det store udestående.

Begge gange blev der ifølge Berlingske Business’ kilder taget pant i tæt samarbejde med OW Bunkers folk i Nørresundby. Dette indikerer, at den danske ledelse har haft større kendskab til Tankoil Marine Services store gæld, end den hidtil har hævdet.

Ifølge en kilde i bestyrelsen blev bestyrelsen først orienteret om skibspantet på det skæbnesvangre bestyrelsesmøde d. 5. november, hvor den gigantiske kredit til Tankoil på 750 mio. kr. blev kendt.

Ifølge kilden blev det på mødet mundtligt oplyst, at der var taget pant i skibet svarende til 60-70 mio. kr., hvilket altså slet ikke var nok til at modsvare den svimlende store kredit.

Advokat Pernille Bigaard, Plesner, der er kurator i konkursboet efter OW Bunker, bekræfter ejendomspantet, men mangler stadig oplysninger fra Singapore. »Vi har fået fortalt om pant i en ejendom, men intet om et skib. Vi er i dialog med kuratorerne derude og får flere oplysninger senere,« skriver hun i en mail.

Anders Nemeth, advokat for den tidligere finansdirektør i Dynamic Oil Trading, Kimmie Goh, siger, at skibet ifølge hans klient blev pantsat allerede i starten af 2014.

»Hovedkontoret i Danmark var ifølge mine oplysninger ganske involveret i panttagningerne. OW Bunkers interne jurister og/eller virksomhedens eksterne advokat blev løbende sat c.c. på korrespondancen,« siger han.

Arvid Andersen, der er advokat for direktøren i Dynamic Oil Trading, Lars Møller, bekræfter også skibspantet:

»Jeg kan bekræfte, at der efter hvad jeg har fået oplyst af min klient, blev taget patent i et skib ejet af Tankoil. Beløbet på cirka 60 mio. kr. stemmer med det, jeg har fået oplyst.«