Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Den danske topledelse i OW Bunker med direktør Jim Pedersen i spidsen får stadigt vanskeligere ved at holde fast i, at den ikke kendte til den løbske kredit i Singapore, der var med til at trække hele OW Bunker ned.
Kreditten, der ifølge OW Bunkers ledelse løb op i omkring 750 mio. kr., blev ydet af OW Bunkers datterselskab i Singapore, Dynamic Oil Trading, til den skrantende kunde Tankoil Marine Service.
Nu viser det sig, at Dynamic Oil Trading allerede i starten af 2014 tog pant i et af Tankoil Marine Services tankskibe, Sophie 9. Og i september eller oktober tog Dynamic Oil Trading yderligere pant i en erhvervsejendom ejet af Tankoil for at få sikkerhed for det store udestående.
Begge gange blev der ifølge Berlingske Business’ kilder taget pant i tæt samarbejde med OW Bunkers folk i Nørresundby. Dette indikerer, at den danske ledelse har haft større kendskab til Tankoil Marine Services store gæld, end den hidtil har hævdet.
Ifølge en kilde i bestyrelsen blev bestyrelsen først orienteret om skibspantet på det skæbnesvangre bestyrelsesmøde d. 5. november, hvor den gigantiske kredit til Tankoil på 750 mio. kr. blev kendt.
Ifølge kilden blev det på mødet mundtligt oplyst, at der var taget pant i skibet svarende til 60-70 mio. kr., hvilket altså slet ikke var nok til at modsvare den svimlende store kredit.
Advokat Pernille Bigaard, Plesner, der er kurator i konkursboet efter OW Bunker, bekræfter ejendomspantet, men mangler stadig oplysninger fra Singapore. »Vi har fået fortalt om pant i en ejendom, men intet om et skib. Vi er i dialog med kuratorerne derude og får flere oplysninger senere,« skriver hun i en mail.
Anders Nemeth, advokat for den tidligere finansdirektør i Dynamic Oil Trading, Kimmie Goh, siger, at skibet ifølge hans klient blev pantsat allerede i starten af 2014.
»Hovedkontoret i Danmark var ifølge mine oplysninger ganske involveret i panttagningerne. OW Bunkers interne jurister og/eller virksomhedens eksterne advokat blev løbende sat c.c. på korrespondancen,« siger han.
Arvid Andersen, der er advokat for direktøren i Dynamic Oil Trading, Lars Møller, bekræfter også skibspantet:
»Jeg kan bekræfte, at der efter hvad jeg har fået oplyst af min klient, blev taget patent i et skib ejet af Tankoil. Beløbet på cirka 60 mio. kr. stemmer med det, jeg har fået oplyst.«