OW Bunker på niveau med Nordisk Fjer-skandalen

Beløbsmæssigt er det blandt de seneste mange års danske erhvervsskandaler kun Nordisk Fjers dramatiske kollaps, der kommer op i samme størrelse i nutidskroner, som OW Bunker kollapset.

Foto: ROSLAN RAHMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver Økonomisk Ugebrev Ledelse, der tidligere hed Nyhedsbrev for Bestyrelser.

Skandalerne med IT Factory, Riskærs Accumulator Invest, EHuset og Kurt Thorsens rundbarbering af PFA kommer ifølge ugebrevet ikke på højde med OW Bunker.

- I de andre sager var tale om ret banale ledelsessvigt og direkte svindel og humbug, mens der i OW Bunker er tale om en superprofessionel bestyrelse med erfarne erhvervsfolk, som i den grad har svigtet sin kontrolopgave og sikring af en effektiv risikostyring, selvom det var en klar og udmeldt kerneopgave, skriver ugebrevet.

Alt var tjekket på kryds og tværs, og risikostyringen blev fremhævet som selskabets styrke. Der har heller ikke blot været tale om banal dårlig ledelse på grund af mangelfulde evner og svagt købmandsskab, som næsten altid er ansvarsfrit.

- I OW Bunker er der tale om et svigt, som ligner noget, der er klart ansvarspådragende. Men i virkeligheden ved vi ikke meget om, hvad der faktisk er sket, og hvordan selskabet kunne tabe halvanden milliard kroner i løbet af nogle måneder, konstaterer ugebrevet.

Det undrer også ugebrevet, at Altor, der børsførte OW Bunker og tjente et par milliarder på det, ikke har villet sikre den videre drift.

- Faktum var, at selskabets egenkapital efter to kæmpetab var negativ. Men hvis forretningen grundlæggende er lønsom, og tabene alene skyldes isolerede grove svigt, så virker det ud fra alle vinkler som en absurd beslutning at sende selskabet i konkurs, skriver ugebrevet, der mener, at Altor står med et gigantisk forklaringsproblem.

Kommer denne forklaring ikke vurderer ugebrevet, at Altors dage i Danmark uden tvivl er talte.

Ugebrevet problematiserer også, at advokatfirmaet Plesner skal være kurator for boet.

- Advokatfirmaet har som bekendt arbejdet for OW Bunker, og dermed for Altor med IPO'en og muligvis også med andre opgaver, skriver ugebrevet, der mener, at det er kurators opgave også at tage stilling til, om der bør gøres ansvar gældende over for de parter, som kan have medvirket til selskabets og aktionærernes kæmpetab. Endvidere skal advokaterne undersøge, om der er sket noget strafbart og eventuelt politianmelde det.

- På mange måder skal advokatfirmaet altså undersøge sig selv, blandt andet om historien blev oversolgt, og om der kan gøres ansvar gældende overfor centrale personer fra en tidligere og måske fremtidig storkunde, nemlig Altor, anfører ugebrevet, der på den baggrund ser en risiko for, at aktionærerne - og vi andre - aldrig får den fulde historie om, hvad der faktisk skete i OW Bunker.

Plesners dobbeltrolle i sagen har været omtalt i flere medier, men selskabet har forklaret, at det ikke mener at have habilitetsproblemer.

/ritzau/FINANS