OW Bunker-ledelse risikerer konkurskarantæne

En længe ventet rapport om ledelsens ansvar for milliardkonkursen kan blive udslagsgivende for, om kuratorerne i konkursboet vil pålægge den tidligere direktion og bestyrelse konkurskarantæne og forbyde dem at deltage i ledelsen af virksomheder i selskabsform i flere år. En konkurskarantæne kan blandt andet ramme Altor-partner Søren Johansen og DSV-formand Kurt Larsens ledelsesposter.

Niels Henrik Jensen, tidligere bestyrelsesformand i OW Bunker. Foto: Dennis Lehmann/Scanpix 2014. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tidligere ledelse i den konkursramte koncern OW Bunker med bestyrelsesformand Niels Henrik Jensen i spidsen risikerer ikke kun sagsanlæg, som samlet kan løbe op i mange hundrede millioner kroner – de risikerer også at miste deres ledelsesposter i dansk erhvervsliv. Direktion og bestyrelse kan nemlig ifølge nye regler også blive idømt konkurskarantæne, hvis en længe ventet rapport vurderer, at ledelsen har handlet uforsvarligt op til milliardkonkursen i 2014.

Idømmes personer som Altor-partner Søren Johansen, tidligere ØK-direktør Niels Henrik Jensen og DSV-nestor Kurt Larsen konkurskarantæne, står de til at måtte sige farvel til deres ledelsesposter i andre virksomheder. Det kan i yderste konsekvens koste Søren Johansen et antal bestyrelses­poster i Altor-ejede selskaber, ligesom Kurt Larsens formandspost i blandt andet transportgiganten DSV kan komme i fare.

OW Bunkers tidligere ledelse risikerer således at blive ramt af nye danske regler om konkurskarantæne, som har været i kraft siden starten af 2014. Regelsættet blev oprindeligt indført for at komme konkursryttere til livs, som lukker og starter nye virksomheder igen og igen, men reglerne gælder for alle ansvarlige ledelser, som har handlet forretningsmæssigt groft uforsvarligt – også dem i store selskaber.

Kuratorerne i OW Bunker, Pernille Bigaard fra Plesner og John Sommer Schmidt fra Gorrissen Federspiel, skriver i deres seneste kreditorskrivelse vedrørende konkursboet, at de ikke på det nuværende oplyste grundlag kan vurdere, om der er basis for konkurskarantæne. Ingen af dem ønsker at kommentere risikoen for konkurs­karantæne yderligere, men ifølge Berlingskes oplysninger venter kuratellet på en undersøgelse fra boets tredje kurator, Søren Halling-Over­gaard, som i det meste af et år har været i gang med at undersøge, om den tidligere ledelse i OW Bunker kan drages til ansvar for milliardkonkursen i november sidste år.

Juraprofessor Kim Sommer Jensen fra Aarhus Universitet, som er medlem af Konkursrådet, forklarer om de nye regler: »Man får ikke konkurskarantæne for at være udygtig. Men er der tale om groft uforsvarlig forretningsførelse, kan en person idømmes konkurskarantæne i tre år, hvor den pågældende ikke må drive eller være leder af en virksomhed i selskabsform,« siger han.

»Reglerne om konkurskarantæne blev indført for at stoppe konkursrytteri, og de sager, vi hidtil har set, handler typisk om, at aktiver er forsvundet, eller at bogføringen er blevet væk. Men i princippet gælder reglerne også for ledelsen i store selskaber. Idømmes en person konkurskarantæne, vil hans bestyrelsesposter blive slettet i Erhvervs­styrelsen,« siger Kim Sommer Jensen, som understreger, at han udtaler sig generelt og ikke om OW Bunker-sagen.

Søren Halling Overgaards rapport har været længe undervejs og er blevet udsat flere gange på grund af konkursboets kompleksitet, men den ventes at ligge klar i slutningen af denne måned.

Når rapporten foreligger, vil kuratellet efter det oplyste tage stilling til, om der er grundlag for, at kuratorerne vil gå til domstolene og kræve konkurskarantæne.

Både institutionelle investorer og mindre aktionærer venter utålmodigt på rapporten, som vil spille en central rolle for, hvordan for eksempel ATP og PFA samt en gruppe småaktionærer under Dansk Aktionærforening tilrettelægger de sager mod den tidligere OW Bunker-ledelse, som tidligere har været varslet. De sagsanlæg, som investorerne har varslet, kan løbe op i over to milliarder kroner.

Berlingske har forelagt oplysningerne for Søren Johansen og Niels Henrik Jensen, men de afviser at kommentere risikoen. Kurt Larsen og Jim Pedersen er ikke vendt tilbage på Berlingskes henvendelser.