OW Bunker-direktør får halvandet års fængsel

Den tidligere chef for OW Bunkers datterselskab i Singapore, Lars Møller, har fået halvandet års fængsel, men frifindes for mandatsvig, som anklagemyndigheden ellers havde forlangt ham dømt for.

ARKIVFOTO 2014 af OW Bunker- - Se RB 3/12 2014 12.39 KRIMINAL 10.23 (opdt. 10.37). OW Bunker-direktør anklages for fusk for 800 millioner. En tidligere direktør i OW Bunkers datterselskab tiltales for fusk. Ledelsen i moderselskabet anklages ikke.. (Foto: Kasper Palsnov/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix

Den tidligere chef for OW Bunkers datterselskab Dynamic Oil Trading Lars Møller blev onsdag idømt halvandet års fængsel i Retten i Aalborg for sin rolle i OW Bunkers sammenbrud.

Lars Møller har påført oliehandelsvirksomheden OW Bunker et formuetab på over 90 mio. dollar, men til gengæld frifindes han for groft mandatsvig og dermed de fem års fængsel, som anklagemyndigheden ellers gik efter. Retten i Aalborg har valgt at dømme ham efter en mildere paragraf i straffeloven, fordi han ikke har svindlet for personlig vindings skyld.

Straffesagen mod Lars Møller, der var direktør i OW Bunkers datterselskab Dynamic Oil Trading i Singapore, er den foreløbige kulmination på en af danmarkshistoriens største børsskandaler. Mere end tre år er gået, siden olievirksomheden sensationelt gik konkurs, og skandalen er stadig karakteriseret af ubesvarede spørgsmål og modsatrettede forklaringer, som er blevet rullet op i retten.

Lars Møller er som den eneste person fra det skandaleramte selskab blevet stillet for retten og tiltalt for groft mandatsvig for 645 mio. kr. Anklagemyndigheden mente, han havde begået groft mandatsvig ved at holde den enorme kredit til en enkelt kunde i Singapore, Tankoil, ude af OW Bunkers bøger. Lars Møller havde kun lov til at yde kredit på ti millioner dollar – altså langt mindre end den kredit som Tankoil rent faktisk opnåede.

Årsagen til den mildere dom i forhold til anklagemyndighedens krav er, at der ikke er tale om personlig berigelse. Lars Møller udlånte altså ikke de mange millioner for egen vindings skyld.

I stedet dømmes 44-årige Møller efter en sjældent brugt paragraf i straffeloven. Paragraffen drejer om den, der er skyld i et betydeligt formuetab ved tilsidesættelse af sine pligter, og straffen er fængsel i halvandet år. I straffen indgår også, at Lars Møller ikke fremover må deltage i ledelsen af virksomheder i ind- eller udland.

»Jeg glæder mig over, at Lars Møller er frifundet for mandatsvig og slipper for anklagemyndighedens krav om straf med fængsel i fem år. Det er klart, at vi gerne havde set Lars Møller frifundet i det hele, men når det så er sagt, så glæder vi os over, at retten er landet på en væsentlig mildere straf,« siger Anders Németh, den ene af Lars Møllers forsvarere.

»Lars Møller har samme holdning som jeg. Han havde meget gerne set sig frifundet i det hele, men når retten så ikke mener, der har været baggrund for det, så er det med tilfredshed, han konstaterer, at retten ikke har dømt ham for mandatsvig,« siger Anders Németh, som har udbedt sig betænkningstid med hensyn til at anke sagen.

Den store kredit til Tankoil, som OW Bunkers datterselskab i Singapore ydede, fik skæbnesvanger betydning for OW Bunkers krak. Tankoil kunne ikke betale sin gæld til den danske oliehandelsvirksomhed, som samtidig led et voldsomt tab på 150 mio. dollar på fejlslagen spekulation i olieprisudviklingen.

Spekulationen og Tankoils enorme gæld til OW Bunker blev de to bærende bjælker i OW Bunkers skandaløse konkurs i november 2014 – mindre end otte måneder efter børsnoteringen i foråret, hvor OW Bunker blev prissat til en værdi af mere end fem milliarder kr.

Lars Møller og hans advokater har under retssagen i i Aalborg hele tiden afvist, at han har gjort noget ulovligt. Tværtimod, mener de, blev han gjort til syndebuk af OW Bunker-ledelsen, som valgte at tage kommercielle risici med åbne øjne. Men selv om Lars Møller nu er frifundet for mandatsvig, lægges der en meget tung byrde af ansvar på hans skuldre. Ifølge dommen har Lars Møller således ansvaret for, at kreditrammen i OW Bunkers datterselskab i Singapore ikke blev overholdt, og at mange handler ikke blev bogført for at skjule forholdet for koncernens hovedkontor i Danmark.

»Tiltalte har dermed påført selskabet og koncernen et betydeligt formuetab svarende til det beløb på omkring 90,2 mio. USD, som Dynamic Oil Trading faktiske tilgodehavende hos Tankoil oversteg det bogførte tilgodehavende i selskabet på konkurstidspunktet,« står der i dommen.

Lars Møller bor i Singapore, men har deltaget i retsmøderne i Nordjylland. Han var ikke til stede i Aalborg ved dommens afsigelse onsdag middag, men hans anden forsvarer, Arvid Andersen, har over for Børsen understreget, at Møller vil komme hjem til Danmark for at afsone sin straf, hvis han dømmes.