OW Bunker-chef skal alligevel ikke udleveres til Italien

Justitsministeriet gav i sidste uge grønt lys til, at en tidligere højtstående OW Bunker-chef skulle udleveres til Italien. Men Københavns Byret har nu afvist de italienske myndigheders krav.

   Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov

Københavns byret har netop afgjort, at den anklagede tidligere chef i OW Bunker ikke skal udleveres til Italien. Retten mener, at forholdene i de italienske fængsler er »umenneskelige.« Derfor har Københavns Byret afvist de italienske myndigheders krav om at udlevere den danske topchef, der stod i spidsen for datterselskabet OW Supply, ikke skal udleveres til Italien.

Da de italienske myndigheder til at starte med forlangte den tidligere chef i det nu kollapsede OW Bunker udleveret i forbindelse med en bedragerisag, så Justitsministeriet søndag ingen problemer i det.

I følge en skrivelse fra Justitsministeriet til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), i daglig tale Bagmandspolitiet, fastslog ministeriet, at det mener, at kravene til en udlevering er opfyldt, og at den OW Bunker-ansatte skal »udleveres til de italienske myndigheder til strafforfølgning i de i udleveringsbegæringen anførte forhold.«

OW Bunker-chefen havde ansvar for en del af det globale salg. De italienske myndigheder vil have ham udleveret i forbindelse med en sag, hvor den italienske anklagemyndighed mener, at staten er blevet snydt for et beløb på 55 millioner kroner.

Sagen tager udgangspunkt i en aktion ved navn »Operation Ghost Ship«, som det italienske finanspoliti udførte midt i december. Mistanken er, at blandt andet officerer på det italienske søværns base på Sicilien havde været involveret i og er blevet beriget af fiktive bunkeroil-handler. I den forbindelse udsendte de italienske myndigheder arrestordrer på seks personer - hvoraf den danske OW Bunker-chef altså var en af dem.