OW Bunker bukker under efter historisk sammenbrud

OW Bunker, Danmarks næststørste virksomhed målt på omsætning, indgiver konkurs­begæring. Ledelsen, bestyrelse og bankerne bag børsnoteringen i foråret får hård kritik.

OW Bunker i Nørresundby er gået konkurs. Her ses hovedkontoret om aftenen fredag den 7. november 2014, set fra Aalborg-siden af Limfjorden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter et historiske sammenbrud indgav OW Bunker fredag aften konkursbegæring. En skændsel og en skandale på niveau med Nordisk Fjer, lyder det fra flere sider. Kritikken hagler nu ned over storaktionæren, bestyrelsen og investeringsbankerne bag børsnoteringen i foråret.

»Det er utroligt beklageligt, at det ikke er lykkedes, og det bekræfter, at det her er en uhørt stor skandale. Vi overvejer, hvad der nu skal ske,« siger Claus Wiinblad, aktiechef i ATP.

Den svenske kapitalfond Altor børsnoterede i foråret virksomheden, der handler med skibsbrændstof. Noteringen gav fonden en indtægt på op mod tre mia. kr. Hovedbankerne bag noteringen var Nordea, Carnegie og amerikanske Morgan Stanley.

Alt tegnede i begyndelsen lyst. Men to nedjusteringer senere var aktien næsten halveret indtil onsdag, hvor selskabet måtte melde om tab på over 1,7 mia. kr. på oliekontrakter og et angiveligt befrageri mod selskabet i Singapore.

»Det her er en katastrofe og skændsel uden lige. Det er en kæmpe skamplet på investeringsbankerne bag børsnoteringen, og det her, mener jeg, bør få konsekvenser,« siger Per Hansen, aktiestrateg i Nordnet.

Også Martin Iversen, lektor ved CBS i København, er rystet over udviklingen de seneste dage.

»Det her er enestående i dansk erhvervs­histore, og det er utrolig trist.Det har allerede haft store konsekvenser for medarbejdere og kunder. Udlandets tillid til det danske børsmarked er svækket, og spørgsmålet er, hvad man kan stole på på det danske marked,« siger Martin Iversen.

I de seneste dage har advokater, revisorer, ledelsen og storaktionæren Altor deltaget i forhandlingerne om at rekonstruere selskabet.

Det arbejde gik i gang, efter at bankerne onsdag aften trak kreditterne til selskabet. Det skete efter, at der blev afsløret betydelige tab på oliekontrakter kombineret med en omfattende mulig svindelsag i Singapore.

De kreditter var afgørende for virksomheden, fordi der går meget store brændstofs­volumener igennem virksomheden.

Det betød, at der ikke var nogen vej uden om konkursbegæringen

»Siden kreditfaciliteten blev lukket ned onsdag, er den underliggende forretning eroderet betydeligt,« skriver bestyrelsesformand Niels Henrik Jensen i en meddelelse til fondsbørsen.

Men ifølge Anders Drejer, professor ved Aalborg Universitet, er det en overraskende dramatisk beslutning.

»Det virker som ren panikløsning fra ledelsen. De burde have brugt de to eller tre uger, som de havde, til at undersøge mulighederne ordentligt for en rekonstruktion. Det burde de gøre for aktionærernes, for deres egens og for samfundets skyld. Det er en meget alvorlig sag at begære selskabet konkurs. De burde have slået koldt vand i blodet,« siger Anders Drejer.

Kapitalfonden Altor, der fortsat ejer 35 pct., beklager udviklingen.

Søren Johansen, partner i Altor, siger, at fonden har forsøgt alle muligheder for at undgå konkursbegæringen.

»Det er en forfærdelig tragisk situation for medarbejdere, kunder og for alle involverede. Jeg håber, at de omstændigheder, der har ført til det her, vil blive undersøgt, så vi alle kan få en afklaring,« siger Søren Johansen.

Den ulykkelige situation i OW Bunker er opstået, fordi en dansk og en eller to lokalt ansatte i Singapore ifølge OW Bunker har svindlet. Det har kostet OW Bunker et tab på 750 mio. kr. – penge som kilder vurderer bliver meget svære at få tilbage for selskabet.

Uafhængigt af den sag har OW Bunker meddelt fondsbørsen om et stort tab på fejlslagen spekulation i olie. I den del er der tabt 900 mio. kr., og medarbejderen Jane Dahl Christensen, der sad med ansvaret for risk management, er blevet afskediget. Den fyring har ingen forbindelse til svindelen i Singapore.

Altor stod i foråret bag børsnoteringen af OW Bunker. Noteringen var en succes, men siden har selskabet måttet nedjustere to gange, og aktien har tabt næsten halvdelen af værdien. Onsdag blev handlen i selskabets aktier suspenderet uden at åbne igen.