OW Bunker agerede bank for underleverandør

Konkursramte OW Bunker har tabt kæmpesummer i Singapore på at lege bank for en økonomisk svag samarbejdspartner.

OW Bunker i Nørresundby er gået konkurs. Her ses hovedkontoret om aftenen fredag den 7. november 2014, set fra Aalborg-siden af Limfjorden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skandaleramte olieselskab OW Bunker kan have tabt trekvart mia. kr. i Singapore på at finansiere oliekøb for en økonomisk svag samarbejdspartner.

Arvid Andersen, der er advokat for ledelsen i OW Bunkers singalesiske datterselskab Dynamic Oil Trading (DOT), bekræfter, at den påståede svindelsag handler om såkaldt "credit sleeving".

Det skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie finans.dk.

Credit sleeving er en betegnelse, der bruges, når en tredjepart hjælper med at finansiere et køb for en partner, der ikke selv har penge eller tilstrækkelig kreditværdighed til at gennemføre det.

Metoden er almindeligt kendt i shippingmiljøet. Ifølge en person tæt på OW Bunkers datterselskab i Singapore har OW Bunker-datterselskabet finansieret store mængder olie for især den lokale samarbejdspartner Tankoil Marine Services.

Ifølge kilden har DOT købt olien af et raffinaderi og solgt den videre med en ganske lille fortjeneste til Tankoil. Dermed kunne DOT bogføre en hurtig gevinst - men kun på papiret, da salget sker på kredit og først afregnes efterhånden som olien videresælges til rederier.

Metoden er særligt risikabel, fordi der er tale om store mængder, og fordi man ikke kan tage pant i "sleevet" olie i modsætning til salg til rederier, hvor leverancen er beskyttet af internationale maritime regler.