Overvågningsskandale kan give dansk fordel

Danske udbydere af nettjenester med datalager i Danmark kan vinde på afsløringen af USAs omfattende overvågning af giganternes datacentre.

De seneste uger er opbevaring af data og overvågning af den for alvor kommet på dagsordenen. Det skete efter afsløringer af, at den amerikanske efterretningstjeneste har overvåget data fra amerikanske teknologigiganter. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Afsløringerne af den amerikanske efterretningstjeneste NSAs omfattende overvågning af data hos teknologiganter som Google, Microsoft, Facebook og Apple ventes ikke at dæmpe interessen for at bruge netbaserede tjenester – populært kaldet »cloud computing« – væsentligt, men vil sikkert skærpe interessen for at sikre sig, at ens data bliver i nærheden.

Sådan lyder vurderingerne fra flere kendere på området.

»Nej, det giver næppe bagslag for hele cloudindustrien, men jeg tror, at det vil skærpe bevidstheden og delvis bekymringen hos kunder og medføre et klart behov for, at man i langt højere grad end tidligere ønsker viden om, hvor ens data er. Dette kan give muligheder for den danske hostingindustri (udbydere af nettjenester med datalagre, red.) og for en lidt bredere europæisk industri. Det kan godt give danske udbydere en ekstra banefordel,« vurderer Morten Bangsgaard, direktør i brancheforeningen IT-Branchen, som dækker 90 procent af de danske IT-leverandører.

Større fokus på privatliv

Markedet for nettjenester havde ifølge analysehuset IDC i 2012 en omsætning i Danmark på 976 millioner kroner og vil i år nå op på 1,26 milliarder og i 2014 på 1,63 milliarder kroner.

»Det er næppe noget, som skader markedet voldsomt, men kan måske give mere fokus på privatlivets fred end hidtil set. Nogen vil nok overveje ikke at sende de allermest følsomme data af sted. Andre vil tænke, at de ikke har noget at skjule, og at det er bedre, at amerikanerne ser dem end kineserne. Det handler dog om at stole på sin leverandør,« siger chefanalytiker hos IDC, Anders Elbak.

Hos Dansk Industris IT- og telekommunikation, ITEK, peger IT-sikkerhedsekspert og chefkonsulent Henning Mortensen på, at danske virksomheder, som er kunder hos cloudleverandører og er blevet bange for risici for overvågning af deres data, formentlig ikke skal regne med, at det er værre i USA end i så mange lande.

»De kan så vælge en leverandør, der opbevarer data i et land, som de har mere tillid til end andre. Det kunne være i Danmark eller generelt inden for Europas grænser, hvor reguleringen på området siger, at persondata skal ligge inden for Europa. På samme måde er der regler for opbevaring af data vedrørende bogføring, skat og andre felter,« forklarer Henning Mortensen.

Han henviser til, at en række store cloudleverandører netop derfor har fået en europæisk certificering af, at de opbevarer data i Europa. Det forventer han, at flere vil gøre i fremtiden.

»Virksomheder skal så være opmærksomme på, at det for dem vil blive dyrere at være kunde. Når leverandørerne skal ud og lave tilpasninger af servicen til regionale forhold, mister de en del af de gevinster, der ligger i store standardiserede løsninger,« siger Henning Mortensen.

Tillid er nøglen

Mange betinger sig i kontrakterne, at data forbliver i Danmark eller i det mindste i EU. Men kan man overhovedet vide sig sikker?

»Man skal kunne stole på de aftaler, som man laver med sine leverandører, og der er ingen tvivl om, at leverandørerne kommer længst ved at overholde aftalerne med kunderne,« som Morten Bangsgaard fra IT-Branchen udtrykker det.

EU-Kommissionen er ved at stykke en ekspertgruppe sammen, der skal give indspark til, hvordan kontrakter om nettjenester gøres transparente og forståelige. Neelie Kroes, der er kommissær for den digitale dagsorden, oplever, at især mindre virksomheder tøver med at bruge nettjenester af frygt for at ende i udenlandske, juridiske slagsmål eller for, at deres data pludselig slipper ud. Derfor skal der laves »sikre og fair« standardkontrakter for at fremme brugen af nettjenester, der ifølge Kommissionen kan skabe 2,5 millioner ekstra arbejdspladser i Europa og øge EUs bruttonationalprodukt med omkring en procent om året.