Overvågningslov vil tvinge techselskaber til at afsløre nye produkter før tid

Myndighederne skal godkende nye produkter, inden de lanceres, for at sikre politi og efterretningstjenester adgang til dem, lyder britisk lovforslag.

Den britiske indenrigsminister, Theresa May, ventes at fremlægge det omstridte, endelige lovforslag, som skal give britiske myndigheder og efterretningstjenester større mulighed for overvågning, i løbet af de kommende måneder. Arkivfoto: Andy Rain, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDY RAIN

En omstridt, ny overvågningslov i Storbritannien vil tvinge teknologiselskaber til at få en godkendelse hos myndighederne, før de lancerer nye produkter, for at sikre, at politiet altid kan få adgang til data.

Det fremgår af udkastet til den konservative, britiske regerings arbejde med en ny overvågningslov, og den vil gælde alle virksomheder, som arbejder i landet. De vil skulle informere om nye produkter, nye tjenester og nye funktioner, før de lanceres, så det kan sikres, at de kan overvåges, skriver nyhedstjenesten ZDNet.

Det vil gælde for alle større ændringer i produkter, som kan forhindre eller direkte bremse, at politi og efterretningstjenester kan opsnappe kommunikationen til og fra udstyret eller tilgå data, som lagres i forbindelse med dem.

Skarp kritik fra Apple og FN

Større udbydere »skal informere myndighederne om nye produkter og tjenester, inden disse lanceres, så man kan overveje, om det er nødvendigt og forholdsmæssigt afpasset at kræve, at (udbyderen) leverer en teknisk mulighed til den nye tjeneste«, hedder det i lovforslaget. Det refererer til, at kommunikationen skal kunne overvåges af myndighederne.

»Investigatory Powers Bill«, som har fået øgenavnet »Snooper's Charter« (Snushanens charter, red.) skal opdatere den nuværende lovgivning om overvågning, hvoraf store dele stammer fra 2000 og siden har skullet fortolkes og er blevet udvidet med tillægslovgivning. Den nye lovgivning, som ventes fremlagt i løbet af de kommende måneder, har fået kraftig kritik både i Storbritannien og internationalt. Blandt andet har Apples topchef, Tim Cook, stærkt advaret mod den, ligesom FN-rapportører for nylig sagde, at den ville få en »hårrejsende effekt« på ytringsfriheden, hvis den bliver vedtaget. Også advokater advarer om krænkelser af privatlivets fred.

Loven forsøger at tage livtag med den omsiggribende kryptering, hvor kommunikation over internetforbindelsen kodes, så ingen uvedkommende kan lytte eller se med, samt hvor lagrede data tilsvarende kodes, så de kun kan læses, hvis man indtaster den rigtige kode.

Vil gælde alle

Alle de store teknologigiganter - Apple, Facebook, Google, Microsoft og Twitter - har skriftligt meddelt, at lovforslaget bør ændres.

Lovudkastet understreger, at virksomheder med færre end 10.000 kunder eller brugere ikke er undtaget, om end de ikke vil blive afkrævet en såkaldt »permanent mulighed for opsnapning«, skriver International Business Times. Og skulle nogen finde på at protestere, sådan som Apple har gjort mod en dommerkendelse i USA og nægte at parere ordre, vil myndighederne i Storbritannien let kunne gå rettens vej for at tvinge virksomheden til at gøre, hvad den bliver pålagt.

Det fremgår ikke, hvordan de britiske myndigheder vil håndhæve loven over for tjenester som f.eks. WhatsApp, som Facebook ejer, der tidligere i denne måned indførte kryptering af al kommunikation som standard for sine en milliard brugere.

Af lovudkastet til »Investigatory Powers Bill« fremgår også, at man vil også pålægge internetudbyderne at gemme data om alle kunders brug af Internet i 12 måneder.

LÆS MERE