Overvågningskameraer deltog i hackerkrig

25.500 hackede overvågningskameraer med internetforbindelse var en del af et hemmeligt zombienet.

Overvågningskameraer er konstant koblet på internetforbindelsen og er derfor oplagte mål for hackere - hvilket hackerne nu også har fundet ud af. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En hær af overvågningskameraer har haft et lysskyt bijob, når de ikke brugte krudt på at filme, hvad der foregik inden for linsens rækkevidde.

25.500 kameraer i 105 lande deltog nemlig ved siden af i hackerangreb, efter at de var blevet hacket, skriver netstedet Ars Technica. Alle kameraerne er nemlig koblet på internetforbindelsen, så de kan levere deres billeder til dem, der har sat dem op. Men netop al den slags såkaldte periferiudstyr som også smart-TV-apparater, lamper, kaffemaskiner og andre apparater, som er koblet på nettet for at kunne fjernbetjenes, er sjældent ret godt beskyttet med antivirusprogram, firewall og andre IT-sikkerhedsprogrammer og er derfor ren guf for hackere.

Det var IT-sikkerhedsfirmaet Sucuri, der undersøgte et angreb på en juvelerbutik, hvis internetforbindelse blev lagt ned, da den fik 50.000 forespørgsler i sekundet, fordi hackere havde sat kaprede computere til at angribe butikken. Troede man. For i virkeligheden kom al trafikken fra et helt net af 25.500 hackede overvågningskameraer i 105 lande.

De er altid koblet på netforbindelsen og er designet til at sende data over nettet. Hackerne havde oven i købet forsøgt at skjule, at de sandsynligvis havde fundet et sandt guldkorn, som de kunne bruge igen og igen. Overvågningskameraernes nettrafik var nemlig blevet sløret, så  det så ud, som om den kom fra en almindelig internetbrowser som Chrome, Internet Explorer, Firefox og Safari. Oveni havde hackerne kodet ind, at det skulle se ud, som om hackerudstyret tidligere havde besøgt helt almindelige netsider som Google og avisen USA Today.

Afsløringen lægger ekstra pres på sikkerhedsspørgsmålet i det, som mange har døbt »Tingenes Internet«, og som anses for at blive det næste helt store i teknologiverdenen. Her skal milliarder af dimser og dingenoter, målere og sensorer kobles på internetforbindelsen, så de kan levere målinger og data til alt fra intelligent klimastyring til selvkørende biler.