Overvågning af Microsoft fortsætter

Amerikansk dommer forlænger overvågningen med 18 måneder i sag om softwaregigantens misbrug af sin dominans på PC-markedet.

Foto: Rune Evensen/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En amerikansk domstol har besluttet at forlænge myndighedernes overvågning af softwaregiganten Microsoft i yderligere 18 måneder.

Microsoft, der med styresystemet Windows og kontorpakken Office er verdens største producent af software til computere, har indvilliget i, at konkurrencemyndighederne kikker særligt opmærksomt med frem til 12. maj 2011.

Det er udkommet af en sag, som de amerikanske konkurrencemyndigheder rejste mod Microsoft i 2002. Her blev Microsoft anklaget for at misbruge sin dominerende stilling på markedet for styresystemer til PCer. En række amerikanske delstater trak Microsoft i retten, og dommer Colleen Kollar-Kotelly satte softwaregiganten under overvågning. Den var planlagt afsluttet 12. november i år, hvortil den var forlænget i januar 2008, fordi dommeren ikke mente, at Microsoft opfyldte betingelserne i dommen fra 2002.

Windows på godt 90 procent af alle PCer

Sagen handler om, hvor tætte bindinger der er mellem Microsoft og computerfabrikanter, hvordan Microsofts software virker sammen med andre typer af software, og at Microsoft ikke udnytter sin monopollignende stilling som tidligere. Det anslåes, at omkring 90 procent af alle PCer i verden anvender Windows, og at lidt under 90 procent desuden har en udgave af Office-kontorpakken installeret.

Forlængelsen skal give Justitsministeriet og delstaterne tid til at sikre sig, at Microsoft har fjernet alle de fejl fra de tekniske oplysninger, som selskabet blev pålagt at give dem, der skriver programmer til Windows. Når de tekniske oplysninger er på plads, kan Microsoft få lov til at tage en lille afgift for de dele af dokumentationen, der berører patenteret teknologi. Det drejer sig om cirka 0,3 procent af de solgte produkter.

EU-sag kører videre

Oveni slås Microsoft med EU-Kommissionen og har snart frist for at aflevere sine argumenter i en ny sag, hvor Microsoft står anklaget for at kæde sit Internet-program, Internet Explorer, så tæt sammen med Windows, at det reelt udelukker konkurrenter som norske Opera, som har rejst sagen. Opera har fået opbakning fra både Mozilla, som står bag Firefox-programmet, og Google, der sidste år lancerede sit Chrome-program.

EU-Kommissionen har allerede tilkendegivet, at den forventer at give Microsoft en betragtelig bøde, men Microsoft har fået længere tid til at forsvare sig.