Overvågning af ansattes post godkendt

Elektronisk post kan nu overvåges, så arbejdsgiveren kan se, hvem man skriver til, og hvad man vedhæfter.

En mulig industrispion hos Nokia har nu sikret arbejdsgiverne lov til at kikke med i de ansattes elektroniske post. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En kontroversiel lov, der tillader arbejdsgivere at overvåge de ansattes elektroniske post, er gået igennem.

Det finske parlament vedtog onsdag med 96 stemmer mod 56 loven, der er blevet kaldt »Lex Nokia«, fordi den finske mobilgigant angiveligt truede med at flytte fra Finland, hvis ikke politikerne sagde ja.

Arbejdsgiverne må ikke læse selve posten men har ret til at se modtagerne og de vedhæftede dokumenter.

Meldt til politiet

Nokia har afvist at have presset politikerne, men har selv ønsket loven vedtaget oven på en intern efterforskning af mulig industrispionage til fordel for den kinesiske konkurrent Huawei. Nokia skal angiveligt have overvåget posten og blev derfor meldt til politiet. Der er dog ikke rejst tiltale af mangel på beviser.

Nokia er verdens største producent af mobiltelefoner. Hjemme i Finland udgør Nokia-aktien omkring en tredjedel af handelsværdien på fondsbørsen, og firmaet er en af landets største arbejdsgivere med 16.000 ansatte. Der står Nokia på to ud af hver fem solgte mobiltelefoner i verden, men egentlig begyndte Nokia som en gummistøvlefabrik, indtil mobiltelefonerne kom som et kald.

Det er uklart, hvornår overvågningsloven træder i kraft. Den skal nu godkendes af den finske præsident.