Overskuddet skrumper hos Coop

Indtjeningen er mere end halveret hos Coop i 2013. Uheldige investeringer i Tyskland og Indien, grundlæggende problemer i Fakta og Kvickly og den nye bank plager koncernen.

Coops kædebutikker Kvickly og Fakta er tynget af store problemer, mens det går bedre for Superbrugsen og Irma. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods udflytning af arbejdspladser til Indien, massefyring i Danmark og omfattende centraliseringer kan Coop ikke få overskuddet til at vokse som planlagt.

Et utilfredsstillende 2012-regnskab fik dagligvarekoncernens bestyrelsesformand Lasse Bolander til at varsle et »bedre resultat« i 2013, men det er gået stik modsat, erfarer Berlingske Business.

Regnskabet for 2013 offentliggøres først om nogle uger, men ifølge avisens oplysninger kommer det til at vise en faldende driftsindtjening (EBIT) fra 287 mio. kroner i 2012 til i omegnen af 100 mio. kroner i 2013. Det er det dårligste resultat i mange år hos dagligvarekæmpen, der omsætter for over 40 mia. kroner eksklusive de selvstændige brugsforeninger.


Hos Coop ønsker ledelsen ikke at gå i detaljer med det endnu ikke offentliggjorte regnskab, men topchefen Peter Høgsted, der først trådte til i efteråret, lægger ikke skjul på, at det samlet set er »skuffende«.

Flere uforudsete hændelser bidrager til det dårlige regnskab. En cocktail af faldende kundetilfredshed og faldende indtjening har ramt Fakta. Samtidig er der grundlæggende problemer i Kvickly-kæden, der for tredje år i træk kommer ud med et underskud i 2013. Tilmed er Coops nye store satsning, en bankforretning, kommet dårligere fra start end planlagt. Der skulle have været 70.000 kunder i bankforretningen ved årets udgang. I stedet var der knap 20.000. En dyr reklameoffensiv skal i de kommende uger råde bod på den utilsigtede lave kundetilgang.

Desuden indledte Coop i 2013 en overraskende offensiv syd for grænsen, hvor koncernen med tre grænsebutikker ville have del i det store salg af afgiftsfrie øl og sodavand til danskerne. Den offensiv er hidtil blevet udlagt som en stor succes for Coop, men det viser sig, at Coop har en dårligere forretning syd for grænsen end planlagt, da åbningen af den tredje Fakta-butik er endt i juridiske problemer og foreløbig er udsat et halvt år.

Tilmed viser Coops planlagte besparelser, heriblandt en kontroversiel outsourcing til Indien, at kaste færre kroner af sig end budgetteret. 62 ansatte i bogholderiet og regnskabsafdelingen i Danmark blev opsagt, da Coop-ledelsen samme dag sendte deres opgaver til Indien. Men Coop får ikke de planlagte besparelser ud af manøvren, viser det sig nu, og koncernen er blevet tvunget til at hive opgaver tilbage fra Indien til Danmark efter en overraskende stor fejlrate. Et halvt år inden udflytningen af bogholderiet havde Coop opsagt cirka 200 andre ansatte i forbindelse med en centraliseringsøvelse, som medførte stor kritik.

De svigtende resultater hos Coop blev for et år siden forklaret af bestyrelsesformanden med, at »konjunkturerne har gjort det særdeles vanskeligt« at drive dagligvareforretning. Det har dog ikke slået ærkerivalen Dansk Supermarked tilbage. Tværtimod har Dansk Supermarked løftet sin driftsindtjening med 41 procent til 2,4 mia. kroner.