Overskud i byggeriet styrtdykker

Profit. Byggebranchen var for dårlig til at udnytte opsvinget - trods stigende omsætning skrumpede bundlinjen sidste år.

Den omtalte fest i byggebranchen har aldrig fundet sted. For godt nok oplevede byggeriet sidste år heftig aktivitet og fyldte ordre-bøger, men branchen formåede ikke at udnytte travlheden til at skabe profit på bundlinjen.

Det viser den årlige regnskabsanalyse fra Dansk Byggeri, der har kigget nøje på medlemmernes regnskaber fra 2006. Analysen dækker godt 30 procent af hele byggebranchen, og her afsløres det, at selv om branchen oplevede en kraftig vækst i omsætningen fra 47,4 mia. kr. i 2005 til 58,4 mia. kr. sidste år, så styrtdykkede byggevirksomhedernes overskud i samme periode.

Forrige år tjente landets byggevirksomheder nemlig 4,40 kr., hver gang de omsatte 100 kr., men det tal var sidste år næsten halveret til 2,60 kr. Det betød, at branchens samlede overskud endte på beskedne 1,5 mia. kr. i 2006.

Statsautoriseret revisor Iver Haugsted fra S. A Christensen & W. Kjærulff, der har indsamlet data og udarbejdet årets regnskabsanalyse peger på, at byggebranchens indtjening langt fra er tilfredsstillende og langt under andre brancher.

»Selvfølgelig er det skuffende, at branchen ikke formår at udnytte opsvinget bedre, for branchens overskud er generelt for lavt, når man ser på den stigende omsætning. Især de større selskaber har haft store problemer og tilmed udført opgaver, hvor de rent faktisk har tabt penge,« siger han.

Chefkonsulent i Dansk Byggeri Henrik Stig Sørensen understreger, at det ikke er tilfredsstillende for branchens virksomheder at løbe hurtigere uden samtidig at tjene mere. Han peger på, at sidste års høje aktivitetsniveau er kommet bag på mange byggefirmaer.

- En del virksomheder har udført opgaver, hvor de rent faktisk har tabt penge. De har simpelthen ikke været gode nok til at sende regningen for de stigende udgifter videre til kunderne. Derfor skal der langt større fokus på risikostyring i fremtiden, siger han og fremhæver, at byggebranchen regner med en forbedret indtjening i år.