Oversælg ikke jobbet

Det kan koste både virksomheden og kandidaten dyrt, hvis det ledige job i virksomheden bliver solgt som en drømmestilling uden at være det. Se hvordan du undgår de værste brølere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når en virksomhed skal skaffe nye ansatte, gælder det om at få firmaet til at tage sig godt ud, så kandidaterne fatter interesse for jobbet og ansøgningerne vælter ind.

Men pas på med at oversælge stillingen i jobopslaget eller over for kandidaten.

Det kan nemlig give slemt bagslag for både firmaet og firmaets nye mand.

Sådan lyder advarslen fra ledelseskonsulent Susanne Teglkamp fra konsulentbureauet Teglkamp & Co., der har oplevet mange nyansatte, som føler sig bondefanget i et job, som slet ikke lever op til forventningerne.

- Det, der mange gange sker, er, at arbejdsgiveren så gerne vil fortælle alt det gode, og sikre sig, at han skaber tilstrækkelig interesse hos ansøgerne. Men i sin iver får han typisk kun fortalt den halve sandhed – altså alle plusserne ved jobbet – mens han ikke gør så meget ud af de udfordringer, der også kan være i det, fortæller hun.

Lokker de forkerteMen hvis man oversælger jobbet rammer det i sidste ende virksomheden selv.

- Man får tiltrukket nogle, som ikke ville have søgt jobbet. Og der er ingen, der har interesse i at have nogle ansat, som tror de er ansat til noget andet, end de er, for man risikerer, at de ikke bliver i jobbet, siger Susanne Teglkamp.

De arbejdssøgende bliver også hårdt ramt af misforståelsen.

- De risikerer at forlade et job, som måske var i orden, og som de var godt tilfredse med. Nu bliver de måske nødt til at starte forfra og søge efter et andet job, siger Susanne Teglkamp.

Det risikerer igen at ramme virksomheden, for den skuffede medarbejder vil ikke være den bedste ambassadør for virksomheden, og kan faktisk komme til at skade virksomhedens ry blandt andre ansatte.

Skal man undgå at oversælge jobbet, er der en række råd at følge, fortæller Susanne Teglkamp.

Læs de gode råd her: Tjek jobbet ud

Relevante kontaktpersoner

Vær realistisk til samtalen

Afstem forventninger