Overraskende overskud i Amazon

Internetgiganten, der er kendt for massive underskud, har succes med sine nettjenester - og forventer en god julehandel.

Internetgiganten Amazon, som i dag er rigtigt meget andet end en internetboghandel, mønstrer et overraskende overskud. Arkivfoto: Emmanuel Dunand, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND

Internetgiganten Amazon sælger ikke alene meget til folk - der kommer faktisk nu også et overraskende overskud ud af det.

79 millioner dollars lød overskuddet på i det regnskab, som kom torsdag aften fra selskabet med base i Seattle i det nordvestlige USA. Det er ingenting i forhold til Microsoft og Googles nye moderselskab Alphabet, som begge fremlagde regnskaber samtidig, og det er ingenting sammenlignet med Amazons salg på 25,4 milliarder dollars (en stigning på 23 procent på et år), men Amazon er kendt for at bruge alle sine penge på nye investeringer, så forventningen var faktisk et nyt underskud. For et år siden stod der et minus på 437 millioner dollars på bundlinien.

Succes med nettjenester

Amazon-aktien steg derfor med hele ti procent, ganske som også Microsoft og Alphabet oplevede det efter deres regnskaber, som også viste fremgang i overskuddet. I det seneste år er Amazon-aktien steget med 82 procent.

Det er Amazons større salg i Nordamerika og den nye satsning på netbaserede tjenester, Amazon Web Services (AWS), der trækker fremgangen. AWS har nu flere end en million aktive kunder i 190 lande og øgede salget med 78 procent til 2,09 milliarder dollars. Amazon investerer stort i at kunne levere bl.a. den netlagerplads, som de enorme datamængder, der kommer ud af Tingenes Internet, hvor alskens udstyr skal kobles på nettet, skaber.

Salget i Nordamerika, som er Amazons største marked, steg med 28,3 procent til 15,01 milliarder dollars i juli-september. Det er Amazons velkendte netbutik, der begyndte som en boghandel men i dag er et mindre supermarked, der er drivkraften.

Forventer god julehandel

Amazon forventer en god julehandel med en fremgang i salget på mellem 14 og 25 procent til op mod 36,75 milliarder dollars.

I spidsen for Amazon står Jeff Bezos, som stiftede selskabet for 20 år siden og i dag er verdens 15.-rigeste mand. Han er i færd med at udbygge Amazon til et helt imperium. Særlig succes har han haft med Amazon Prime, Amazons medlemsforretning, hvor over 50 millioner mennesker verden over - lige så mange som Netflix og Spotify - betaler for at være med og få medlemsfordele.