Overraskende overskud i Amazon

Verdens største Internet-boghandel slår alle rekorder med et overskud, der steg 69 procent. Der er også udsigt til en solid julehandel.

Amazons topchef, Jeff Bezos, med e-bogslæseren Kindle, som er en stor del af succesen. Foto: Kimberly White, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Analytikerne pustede efter at have fået et voldsomt slag i maven, da verdens største Internet-boghandel, Amazon.com, sent torsdag fremlagde et regnskab, hvor overskuddet steg med hele 69 procent, og omsætningen voksede med 28 procent. Aktiehandlerne jublede til gengæld og sendte aktien 15 procent op. Dermed er Amazon-aktien blevet 82 procent mere værd i år.

Amazon har udviklet sig fra at være en ren boghandel til at sælge musik, film og senest den digitale boglæser Kindle, som i denne uge også kunne købes af danskere, og som sidder på 60 procent af det amerikanske e-bogslæsermarked. Netop Kindle er årsagen til den store succes.

Analytiker: De gør alt rigtigt

Nettoindtægterne voksede i tredje kvartal fra 118 millioner dollars sidste år til 199 millioner i år, og salget på 5,45 milliarder dollars overgik langt alle forventninger.

Omkring 30 procent af salget på Amazon.com kommer fra partnere, som sælger via netstedet, der sammen med Internet-auktionshuset eBay er de mest besøgte markedspladser på nettet i USA.

»Det var uventet. De gør simpelt hen alt rigtigt,« analytiker Sandeep Aggarwal fra Collins Stewart LLC i San Francisco, USA, til nyhedsbureauet Bloomberg.

Julesalg bliver godt

Amazon forventer ydermere, at julesalget bliver godt, nemlig mellem 8,13 og 9,13 milliarder dollars, ligesom indtjeningen vil vokse, mens klokkerne ringer julen ind.

Ifølge den amerikanske forbrugerelektronikorganisation CEA vil hver amerikaner bruge 222 dollars på elektronik til jul - det er otte procent mere end sidste år.