Overgår alle forventninger: Norden sejler overskud hjem for første gang siden 2012

Et stærkt tankmarked og solid navigering i det kriseramte tørlastmarked har sikret rederiet Norden overskud på driften for første gang efter ti kvartaler med underskud.

Nordens første kvartal er en blandet landhandel med et stærkt tankmarked og et tørlastmarked i krise. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er grund til skulderklap og smil i rederiet Nordens hovedkvarter i Hellerup. Det traditionsrige rederi kommer ud af årets første kvartal med et overskud på driften på 30 mio. dollar, hvilket er hele 53 mio. dollar bedre end året før.

Det er samtidig første gang siden andet kvartal 2012, at rederiet har sorte tal på regnskabets linje om driftsresultat.

»Et godt tankmarked og en høj afdækning i et underdrejet tørlastmarked har givet Norden en god start på 2015. Opsvinget i tank har været bredt funderet, og Norden er med en stor og moderne produkttankflåde godt positioneret til at nyde godt af dette. Det gode tankmarked kan dog ikke opveje et historisk dårligt tørlastmarked, hvor ikke mindst et markant fald i Kinas import af kul har trukket markedet yderligere ned,« skriver adm. direktør Jan Ringbo i en kommentar til regnskabet.

Ritzau Estimates havde på forhånd indsamlet analytikerne forventninger, og her lød gennemsnittet på et driftsresultat på -8 mio. dollar og en omsætning på 435,5 mio. dollar. Med en omsætning på 455,9 mio. dollar og et driftsresultat på 30 mio. dollar slog Norden de forventninger. Omsætningen for kvartalet ligger godt 100 mio. dollar under samme kvartal sidste år, men omkostningerne er markant sænket i løbet af det seneste år.

Ligesom de andre rederier er Norden hårdt ramt af et tørlastmarked i krise. I begyndelsen af 2014 virkede det som om, fremgang var på vej, men globalt opsving i økonomien lod vente på sig, og i stedet endte året særdeles svagt. Det er især fald i Kinas import af kul og jernmalm, der skaber de dårlige markedsvilkår. Flere melder nu om, at 2015 er begyndt ekstremt værre end ventet. Alligevel kommer Norden ud af kvartalet med et overskud på driften på 4 mio. dollar.

Til gengæld er der gode takter fra produkttankmarkedet, der har rekordhøje spotpriser. Den lave oliepris betyder, at flere store tankskibe bliver hyret som flydende olielagre, hvilket reducerer kapaciteten og hæver priserne. Det giver også udslag hos Norden, der tjener langt størstedelen af sine penge på det segment.

Foto: Norden, Q1 regnskab 2015.

Norden meddeler i regnskabet, at man fastholder forventningerne til årets resultat. På baggrund af de usikre markedsudsigter, giver Norden sig selv temmelig meget spillerum i forventningerne. Man forventer således et resultat for 2015 på et sted mellem -40 og 40 mio. dollar.