Overenskomster slår ned på dyr firmapension

Arbejdsmarkedets parter lægger nu et massivt pres på pensionssektoren for at få billigere pensionsordninger.

Simon Tøgern var med som forhandler for HK/Privat, der der i februar blev indgået en ny treårig overenskomst med DI. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arbejdsmarkedets parter lægger nu et massivt pres på pensionssektoren for at få billigere pensionsordninger, fremgår det af nye overenskomster, der kan få vidtrækkende konsekvenser for pensionsselskaberne med firmapensioner:

Helt upåagtet har Dansk Industri og HK Privat nemlig i de helt nye overenskomster aftalt et loft over, hvor meget pensionsselskaberne kan tage sig betalt for at forvalte firmapensioner for de ansattes pensionsopsparinger. 

»Baggrunden for aftalen er at få presset omkostningerne for vores medlemmer ned, så der er mere til selve pensionsopsparingen. Tidligere var der en fælles forståelse om et vist omkostningsniveau. Men i takt med, at vi sparer meget mere op til pension, så er omkostningerne også vokset. Vi synes omkostningerne i det hele taget er for høje nu,« siger forhandlingschef i HK Privat Jesper Schmidt Sørensen til Økonomisk Ugebrev. 

Den nye aftale kan blive bekostelig for pensionsselskaberne, hvis de ikke lever op til overenskomstens del om pension: I værste tilfælde kan pensionsselskaber helt blive udelukket i tre år fra at forvalte pension for de op mod 80.000 medarbejdere, der omfattet af overenskomsten. 

Det kan meget nemt skabe et ekstra tryk nedad på dyre pensionsordninger, hvor omkostningerne i de dyreste kommercielle pensionsselskaber i dag er op mod 150 procent højere end hos de billigste pensionskasser. Det kan meget nemt blive det håndtag for fagbevægelsen, hvor de kan skabe kontante fordele for deres medlemmer i en tid, hvor lønstigninger ikke hænger på træerne. 

»Det her kan ramme hårdt hos de dyreste pensionsselskaber. Særligt de pensionsselskaber med stor fleksibilitet og mange produkter på hylderne vil føle sig uretfærdigt behandlet. Når man er ude i virksomheder i dag, er pension ikke noget, der interesserer medarbejderne og deres repræsentanter. Derfor er det efter min mening rigtigt positivt, at arbejdsmarkedets partner nu begynder at interesserer sig mere for pensioner. De helt store virksomheder ved godt, hvad pension skal koste, men ude i de mindre virksomheder med 30-40 ansatte vil man virkeligt kunne få glæde af det her,« siger partner Gert Nielsen fra BedstPension. 


Læs hele artiklen i Økonomisk Ugebrev nr. 18.

Få nyheder direkte på Facebook, ved at "Synes godt om" Økonomisk Ugebrev