Overenskomst spænder ben for lønnedgang i Danish Crown

Der er ingen grund til at forhandle om frivillig lønnedgang for at redde arbejdspladser i Danish Crown. Fagbevægelsens jurister mener, forslaget er for vidtgående i forhold til de indgåede overenskomster.

Medarbejderne på Danish Crowns slagterier har endnu ingen afklaring fået på fremtiden. Her et foto fra Danish Crowns slagteri i Ringsted. Fold sammen
Læs mere
Foto: LISELOTTE SABROE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver ikke frivillig lønnedgang, der kommer til at redde job på Danish Crowns slagterier. Det fastslår Fødevareforbundet efter at have konsulteret juristerne.

Fødevareforbundet, der er fagforening for ansatte i fødevaresektoren, har fået LO til at se på det forslag, som Danish Crown havde præsenteret for sine ansatte. Og organisationen vurder altså, at forslaget var »alt for vidtgående og lå langt udover de beføjelser tillidsrepræsentanterne har til at indgå lokalaftaler«, skriver Fødevareforbundet på sin hjemmeside.

Med andre ord, så vurderer LO, at aftaler mellem Fødevareforbundet og arbejdsgiverorganisation DI overtrumfer de forslag, som Danish Crown og medarbejdernes tillidsmænd diskuterer.

Derfor mener fagforeningen nu, at fokus skal tilbage på det, som den hele tiden har fremhævet som en bedre løsning: Det er, at medarbejderne investerer i den klemte slagterikoncern.

»Vi har det samme fokus, som vi hele tiden har haft, nemlig at sikre varige slagterijob i Danmark. Her ser vi et medarbejdersselskab som en interessant mulighed, særligt i lyset af regeringens »Vækstplan for fødevarer«, der sikrer, at medarbejderne kan få deres investeringer tilbage,« siger Fødevareforbundets formand Ole Wehlast i en kommentar på forbundets hjemmeside.

Forbundsformanden peger i den forbindelse på det argument, som Fødevareforbundet har gentaget i den offentlige debat i forbindelse med diskussionen af en mulig frivillig lønnedgang: Nemlig at problemet grundlæggende handler om overkapacitet på slagterierne - ikke høj løn i sig selv.

»Danish Crowns helt store udfordring er manglen på slagtesvin, ikke slagteriarbejdernes løn. Derfor er vi også glade for at kunne lægge disse dele af aftalen bag os, og i stedet kigge fremad og udarbejde langsigtede visionære løsninger. Noget et medarbejderselskab må siges at være,« siger Ole Wehlast og tilføjer:

»Jeg er helt sikker på at vi kan få danske job og en sund forretning for Danish Crown til at gå hånd i hånd, uden at tvinge slagteriarbejderne ned i løn og undergrave den danske model.«