OVERBLIK: Søgsmålene fyger stadig efter O.W. Bunkers krak

En gruppe OW Bunker-investorer går efter erstatning på 321 millioner kroner i gruppesøgsmål. Se sagerne her.

ARKIVFOTO: En gruppe OW Bunker-investorer går efter erstatning på 321 millioner kroner i gruppesøgsmål. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

OW Bunkers krak i efteråret 2014 har efterladt en bølge af søgsmål. Kunder, kreditorer, aktionærer og konkursboet er alle gået rettens vej for at få, hvad de anser er deres.

Den tidligere ledelse og ejerne, kapitalfonden Altor, står sagsøgt for milliarder.

OW Bunker blev børsnoteret i foråret 2014 for et milliardbeløb af kapitalfonden Altor. Allerede i efteråret fortalte OW Bunker, at selskabet havde tabt milliarder på oliespekulation. Kort efter gik virksomheden konkurs.

Aktionærerne tabte dermed alt.

Her et overblik over nogle af de sager, der ruller efter konkursen:

Investorerne:

26 institutionelle investorer, blandt andre ATP og PFA, har sagsøgt konkursboet, Altor, den tidligere bestyrelse og den tidligere ledelse for 769 millioner kroner.

Søgsmålet går på, at OW Bunker ikke informerede retvisende om sig selv forud for børsnoteringen, og at investorerne derfor købte aktier på et vildledende grundlag.

Bankerne bag børsnoteringen kan fortsat blive inddraget i søgsmålet.

Fem institutionelle investorer, deriblandt PFA og Lærernes Pension, sagsøger konkursboet, den tidligere bestyrelse og den tidligere ledelse for 67 millioner kroner. Begrundelsen er, at selskabet ikke som krævet har oplyst børsmarkedet om situationen.

En forening med 2400 private investorer, der har lidt et tab på over 321 millioner kroner, har sagsøgt den tidligere ledelse og Altor. Foreningen har fået bevilget fri proces til at forberede gruppesøgsmål ved Østre Landsret.

Kurator:

Kurator i konkursboet OW Bunker har stævnet kapitalfonden Altor, revisionshuset Deloitte og den tidligere ledelse for 400 millioner kroner. Kurator har til opgave at få mest mulig værdi tilbage til dem, der skyldes penge.

Tidligere lød kravet på 2,2 milliarder kroner. Beløbet er nedjusteret, da der ikke er så mange penge at hente.

Søgsmålet går på, at de tidligere ejere, Altor, trak over en milliard kroner ud af selskabet i slutningen af 2013. De penge kunne være brugt til at redde selskabet.

Desuden er den tidligere ledelse og revisionshuset sagsøgt for ikke at have levet op til deres forpligtigelser.

OW Bunker:

Konkursboet OW Bunker ligger i en stribe sager internationalt om de værdier, der trods alt var i selskabet, da det kollapsede.

Det drejer sig blandt andet om, hvem der ejede olien, selskabet administrerede ved konkursen, og om værdier af finansielle kontrakter.

Der er generelt tale om meget komplicerede sager, da OW Bunker har ikke mindre end fem særskilte konkursboer.

Sagerne kompliceres yderligere af, at tidligere administrerende direktør Jim Pedersen afgik ved døden i marts 2017.

Kilder: Finans, Business, Shippingwatch, PFA, ATP og Børsen.