Overblik: Forstå skandalen om de hvidvaskede milliarder på 120 sekunder

Her får du overblikket over, hvordan Danmarks to største bank er blevet involveret i en stor international sag om hvidvaskning af mere end 100 mia. kr.

Anti Corruption Center Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Den helt store historie i dag er afsløringen af, at milliarder af kroner - som angiveligt stammer fra kriminalitet - er blevet overført til konti i Danmarks to største banker, Nordea og Danske Bank.

Vi forsøger her at give dig et overblik over sagen. Følg godt med.

  • Vi starter i det lille europæiske land, Moldova. Flere europæiske medier kunne i 2014 fortælle, at 110 mia. kr., som ifølge myndighederne stammer fra kriminalitet, var blevet vasket hvide gennem den moldoviske bank Moldinconbank og en lettisk bank. Herfra blev de sendt ud i flere store europæiske banker og selskaber. Men hvor blev pengene egentlig af? Det har Berlingske været med til at undersøge.
  • Og det er så her, at Danmarks to største banker, Danske Bank og Nordea, kommer ind i billedet. Mere end 7 mia. kr. er blevet overført til konti i de danske banker. Konti som har tilhørt lyssky skuffeselskaber med adresser i skattely som Seychellerne og Panama.
  • De mistænkelige transaktioner er foregået mellem 2011 og 2014. Det er særligt Danske Bank i Estland, som bagmændene har sendt de hvidvaskede penge til. Knap 7 mia. kr. fordelt over cirka 1.500 transaktioner er havnet i den estiske filial. For Nordea Danmark er beløbet omkring en kvart mia. kroner fordelt på knap 200 transaktioner.
  • Burde bankerne have opdaget det? Ja. Det siger blandt andre Lars Krull, bankekspert hos Aalborg Universitet. »Der er tale om transaktioner af en så mistænkelig karakter, at alle alarmklokker bør ringe i bankerne,« siger han. Altså er bankerne forpligtede til at undre sig og reagere på den slags mistænkelige transaktioner.
  • Danske Bank lægger sig fladt ned og erkender, at deres kontrol har svigtet. Nordea ønsker derimod ikke at stille op til interview, men skriver i en mail, at under en håndfuld af kunderne i det belastende materiale stadig er kunder i banken.

Hvis du også synes, at det lyder vældig interessant, bør du læse hele nyheden her. Og hvis du vil med til Moldova, skal du klikke her.

Afsløringen er kommet i hus i samarbejde med journalistorganisationen OCCRP, og den internationale hvidvaskningsskandale kører lige nu i medier verden over. Du kan eksempelvis læse The Guardians dækning her.