Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Helt op mod 630.000 falske mobiltelefoner er med ét blevet usædvanligt tavse.
Telemyndighederne i Østafrikas næststørste økonomi, Tanzania, valgte nemlig i sidste uge at trække stikket som led i bestræbelserne på at forbedre sikkerheden og sundheden, sådan som også Cameroun, Nigeria og Sydafrika har taget skridt til.
Alle telefoner, som ikke har et gyldigt IMEI-nummer, blev lukket af myndighederne. IMEI-nummeret er det mangecifrede ID-nummer, som gør det muligt for teleselskaber f.eks. at spærre en telefon, der er blevet meldt stjålet. Nummeret er afgørende for at kunne identificere og spore mobiltelefoner. Uden et ægte nummer kan kriminelle og f.eks. militante islamister lettere undgå at blive sporet.
De falske mobiltelefoner får heller ikke foretaget sikkerhedstests og udleder derfor ifølge telemyndighederne større stråling og indeholder skadelige stoffer som f.eks. bly, skriver britiske BBC.
Lukning koster teleselskaberne penge
Tanzanianske medier forventer, at op mod 1,2 millioner telefoner vil miste kontakten med omverdenen.
Der er omkring 33 millioner mobiltelefoner i brug i Tanzania, men omkring tre procent af dem anslåes at være falske.
I februar blev det besluttet at skride ind, og siden har der været kørt en oplysningskampagne for at få folk til at købe ægte telefoner. Alligevel kom lukningen som et chok for mange, og et af de store teleselskaber, Vodacoms kommunikationsdirektør, Rosalynn Mworia, sagde ifølge nyhedsbureauet Reuters, at Vodacom kommer til at lide et økonomisk tab, fordi så mange ikke længere kan bruge deres telefon.
Vodacom har dog i nogen tid solgt lavpristelefoner for at begrænse skaderne, men hovedproblemet er, at mange tanzanianere ikke er klar over, at deres telefoner er smuglervarer.
Telemyndighederne opdaterede i december sit centrale register over alle IMEI-numre, og ved at sammenholde databasen med oplysninger fra teleselskaberne kunne man finde frem til og spærre de falske telefoner.