Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Glem al snak om en spirende tendens til, at dansk erhvervsliv dropper outsourcing og i stedet hiver produktion hjem fra udlandet i stor stil. Den massive udflytning af funktioner til udlandet vil fortsætte, og kun en meget lille andel af danske virksomheder hjemtager i disse år opgaver fra andre lande.
Det er den overordnede konklusion på en rundspørge til Berlingske Research’ Toplederpanel, hvor 173 topchefer i store eller mellemstore virksomheder har svaret. Kun syv procent af virksomhederne har hjemtaget funktioner fra udlandet de seneste to år, mens yderligere tre procent enten har konkrete planer eller overvejer at gøre det inden for de kommende år.
Medier og eksperter har ellers de seneste år spekuleret i, at flere selskaber genovervejer udflytningen af job og i stedet hiver produktion og funktioner hjem til Danmark. Flere eksperter har peget på, at stigende lønpres i Asien og et ønske om bedre kontrol angiveligt ville få flere virksomheder til at begrænse outsourcing.
Rundspørgen til Berlingskes Toplederpanel viser, at 38 procent af virksomhederne vil outsource yderligere produktion eller funktioner til udlandet i løbet af de kommende fem år. Selv om 53 procent ikke har aktuelle planer om yderligere outsourcing, vil der hermed fortsat være langt flere virksomheder, der flytter produktion til udlandet, end virksomheder, der hjemtager funktioner.
»Der er intet, der tyder på, at billedet vil ændre sig på den korte bane. Vi har de seneste år hørt en del om en tendens til hjemtagning af produktion eller andre funktioner, men jeres tal viser meget godt, at der er tale om en skævvridning af det reelle billede,« siger lektor på Institut for Produktion og Erhvervsøkonomi på CBS, Kim Sundtoft Hald, der har specialiseret sig i outsourcing.
Danske virksomheder outsourcer i stigende omfang alt fra IT-drift og administrative funktioner til standardproduktion og i nogle tilfælde også mere kompleks produktion. Mange beholder dog udviklingsafdelingen og den mest komplekse produktion i Danmark. I rådgivningsvirksomheden Cowi ser koncernchef Lars Peter Søbye heller ingen tegn på en opbremsning i outsourcing-bølgen. Cowi har selv lagt store dele af virksomhedens business support i Litauen og dele af ingeniørydelserne i Indien.
»Vi planlægger at lægge endnu mere i Indien og Litauen de kommende år. Hvis ikke vi gjorde det, ville vi miste konkurrencekraft og også få svært ved at bevare de mange specialistjob i Danmark. Dem beholder vi nu,« siger Lars Peter Søbye.