Otte EU-lande kræver mere mælkestøtte

De rekordlave priser på mælk fortsætter med at skabe uro i EU. Otte medlemslande er nu gået sammen om at presse landbrugskommissær Mariann Fischer Boel til mere støtte til mælkeproducenterne.

Foto: Scanpix. EUs landbrugskommissær Mariann Fischer Boel mødtes blandt andet med utilfredse mælkebønder i Bruxelles i maj
Læs mere
Fold sammen
Frankrig, Tyskland, Østrig, Grækenland, Lettland, Litauen, Slovakiet og Slovenien lægger nu maksimalt pres på landbrugskommissær Mariann Fischer Boel for at bevillige mere støtte til de trængte europæiske mælkebønder.

Landenes landbrugsministre mener, at de hidtidige tiltag fra Kommissionen har været for få og får dårlige. Derfor foreslå de nu, at man hæver den såkaldte interventionspris – altså den pris som EU opkøber mælkeprodukter til lagre for at forhindre mælkemarkedet i at kollapse fuldstændigt. En højere interventionspris vil ifølge de otte lande sikre bedre priser til mælkeproducenterne.

Samtidig ønsker de otte lande, at man øger EU’s eksportstøtte til smør, mælkepulver og ost.

Dansk modstand
Det er kun 14 dage siden, at Mariann Fischer Boel forlængede fristen for støtte til oplagring af mælk frem til udgangen af februar 2010, lige som hun gav mulighed for at udbetale en ekstraordinær støtte på 15.000 euro til trængte landmænd. Den ekstraordinære støtte vakte stor modstand i Danmark, hvor mejeribranchen kaldte den støtten for konkurrenceforvridende.

Mariann Fischer Boel har endnu ikke kommenteret på brevet fra de otte landbrugsministre.