Ørsted-formand: Lave priser er mere en succesfaktor end en udfordring

Prisen på vedvarende energi er faldet de seneste år, og det gælder også prisen på havvind, der er et af hovedområderne for Dong Energy.

Prisen på vedvarende energi er faldet de seneste år, og det gælder også prisen på havvind, der er et af hovedområderne for Dong Energy. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Energiselskabet, der mandag annoncerede, at det skifter navn til Ørsted, afsluttede i sidste uge endeligt frasalget af olie- og gasdivsionen, og fremadrettet satser selskabet på at udvide andelen af grøn energi.

Konkurrence på markedet for havvind og ny teknologi har været med til at presse priserne ned. Det blev blandt andet tydeligt, da Dong i september vandt en britisk auktion på Hornsea Project Two til en afregningspris på 57,50 pund per produceret megawatt-time.

Det er den laveste i landet nogensinde og en halvering i forhold til for to år siden. Ifølge selskabets bestyrelsesformand Thomas Thune Andersen er de lavere priser dog mere et tegn på succes end en stor udfordring.

»Principielt er det kun et udtryk for den succes, vi gerne vil have. At vi er i stand til at byde mere konkurrencedygtigt. Vi skal selvfølgelig sikre, at vi involveres i projekter, der giver os en forrentning, som er tilfredsstillende for os selv og vores aktionærer,« siger han til Ritzau Finans.

Ifølge administrerende direktør Henrik Poulsen kan havvind også sagtens betale sig på trods af de faldende priser. Han peger på, at afkastet på selskabets investerede kapital i øjeblikket ligger på 17-18 pct., og at den i årene frem mod 2023 vil ligge i niveauet 12-14 pct.

ER OPMÆRKSOM PÅ AFKAST

Det lave bud på Hornsea Project Two kunne blandt andet lade sig gøre på grund af synergier og andre fordelagtige faktorer, og det er ikke nødvendigvis et tegn på, at Dong vil afgive et bud i det niveau ved andre fremtidige auktioner.

»Vi er opmærksomme på, at de afkast, vi skal skabe, stadig skal være sunde. Hvis der ikke er synergier eller andet, så vil vores budpris også gå lidt op,« siger Henrik Poulsen til Ritzau Finans.

»Det er meget afhængigt af den enkelte auktion, hvilke synergier der er, og hvad de konkrete fysiske betingelser er,« fortsætter han.

I forbindelse med den britiske auktion i september påpegede Sydbanks analytiker Morten Imsgard, at ivrige og desperate konkurrenter kunne udgøre en væsentlig risiko ved at byde lave priser for at få fodfæste på markedet for havvind.

Bestyrelsesformand Thomas Thune Andersen fortæller, at energiselskabet holder øje med konkurrenterne, men at Dong har en konkurrencefordel.

»Vi har altid respekt for konkurrenter, og vi frygter at blive dovne og ikke have den respekt, der skal til, selv om vi på nuværende tidspunkt er verdensleder inden for offshore vind. Det kræver, at vi hele tiden følger med.«

»Vi har en konkurrencefordel, fordi vi jo kan være med til stadig på økonomiske vis at drive prisen det rigtige sted hen og sikre, at det reelt er et alternativ til andre former,« siger han.

Dong Energy annoncerede mandag formiddag, at selskabet skifter navn til Ørsted. Navnet skal godkendes på en ekstraordinær generalforsamling den 30. oktober.