Orifarm vokser 46 pct. i Tyskland

Den danske parallelimportør af medicin Orifarm, der også laver kopimedicin, havde et forrygende 2009 takket være voldsom vækst i Tyskland. Men tysk sundhedsreform truer forretningen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Europas næststørste parallelimportør af medicin, danske Orifarm, har vind i sejlene. Koncernen kom ud af 2009 med en omsætning på 4,2 milliarder kr., hvilket er 24 pct. mere end året før. Samtidig voksede resultatet af den primære drift med 151 pct. til 245 millioner kr.

Det viser selskabets netop offentliggjorte årsregnkab.

Den kraftige vækst tilskrives først og fremmest Orifarms tyske aktiviteter, som udgør næsten halvdelen af koncernens samlede omsætning.

Det tyske marked for parallelimport af medicin vokser i øjeblikket samtidig med at Orifarm tager markedsandele fra konkurrenterne, og det betyder at Orifarms omsætning på det tyske marked voksede med 684 millioner kr.eller 46 pct. til 2,164 milliarder kr. sidste år.

Dermed talte Tyskland sidste år for intet mindre end 83 pct. af Orifarms samlede salgsvækst.

Tysk sundhedsreform truer Orifarm

Orifarm bliver med andre ord stadig mere afhængig af det tyske marked, og derfor vækker det bekymring hos koncernen, at den tyske regering er på vej med en sundhedsreform, som vil ændre de grundlæggende spilleregler på markedet.

Den tyske sundhedsminister har fremsat et lovforslag, der blandt andet indebærer, at det tvungne bidrag til de tyske sygekasser øges fra seks pct. af omsætningen til 16 pct. med virkning fra 1. august 2010. Det vil gøre dele af parallelimportmarkedet urentabelt, skriver Orifarm i sin årsrapport.

Samtidig drøfter de tyske politikere, om den eksisterende parallelimportkvote på fem pct. skal afskaffes pr. 1. januar 2011. Parallelimportkvoten betyder, at fem pct. af et tysk apoteks omsætning skal komme fra af parallelimporterede lægemidler. Bliver de to initiativer gennemført som foreslået, vil det have en negativ indflydelse på Orifarms tyske aktiviteter.

I øjeblikket rangerer Orifarm, der har 630 ansatte som Europas næststørste og nordens største aktør på det omstridte parallelimportmarked.

Torn i øjet på farmaindustrien

Parallelimport har i årevis været en torn i øjet på den etablerede medicinalindustri, der udvikler og producerer patentbeskyttede lægemidler. Parallelimportører som Orifarm udnytter nemlig, at der er forskel på den pris, som medicinalvirksomhederne tager for medicinen fra land til land, og opkøbet partier af medicin i de lande, hvor det er billigst for at eksportere det til lande, hvor medicinen er dyr.

Ifølge Orifarm betyder det besparelser for samfundet. De samlede besparelser ved parallelimport af medicin i 2009 på Orifarms tre hovedmarkeder, Danmark, Sverige og Tyskland, udgjorde ifølge koncernens egne beregninger 2,7 milliarder kr., hvoraf Orifarms bidrag var cirka 440 millioner kr. Hertil kommer ifølge Orifarm de indirekte besparelser, som opstår, fordi originalproducenterne nedsætter deres priser som en reaktion på konkurrencen fra parallelimportørerne.

Ejerne af Orifarmkoncernen, familien Bøgh-Sørensen, kan i øvrigt glæde sig over, at koncernens overskud før skat rundede 200 millioner kr. mod kun 4,6 millioner kr. i 2008. Efter skat blev overskuddet på 143 millioner kr.

Orifarm, der har hovedsæde i Odense, beskæftiger sig også i mindre omfang med salg af kopimedicin.