Ordreslutspurt giver optimisme for Vestas

Resultaterne er blevet mærkbart bedre, og aktiekursen er fløjet i vejret i år. Ordrerne er også begyndt at strømme ind igen for Vestas, der kan se frem mod 2014 med en vis optimisme.

Efter at have været nede i en bølgedal kan Vestas nu glæde sig over, at ordrerne på det seneste er væltet ind. Foto: Jørgen Kirk Fold sammen
Læs mere

Blandt alle danske selskaber oplever især Vestas, at julen er særligt sød i år.

Det er væltet ind med store ordrer den seneste uge, og der vil sandsynligvis være flere godter i posen mellem jul og nytår. Og ordrerne er fremadrettet det afgørende, hvis Vestas også skal have omsat den markant forbedrede effektivitet til overskud, der for alvor batter i de kommende år.

Sidste år var Vestas kastet ud i en reel overlevelseskamp, og det satte sit tydelige præg på ordreindgangen, som blev halveret til blot 3.738 megawatt. Det er alt for lidt i forhold til den kapacitet, der er på Vestas’ fabrikker.

I år kommer Vestas’ ordrer igen over 5.000 megawatt, ja, måske endda tættere på 6.000 megawatt. Mandag tikkede en ordre fra Jordan ind på 117 megawatt, så den samlede offentliggjorte ordreindgang i år foreløbigt lyder på 4.878 megawatt. Men dertil skal lægges en lang række mindre, uannoncerede ordrer, der typisk topper i fjerde kvartal, og som først bliver offentliggjort i forbindelse med årsregnskabet for 2013 4. februar næste år.

Ja, selv i katastrofeåret 2012 havde Vestas uannoncerede ordrer for 618 megawatt i fjerde kvartal, mens der løb hele 1.152 megawatt ind på den front i fjerde kvartal 2011. Fjerde kvartal giver typisk mange ordrer, fordi kunderne både skal have lukket deres bøger, men ikke mindst skal afgive ordrerne inden årsskiftet, hvis man skal have del i støttesystemer, der mange steder justeres år for år.

Ikke mindst det vigtige amerikanske marked, der har været lagt ned af slingrende lovgivning, har for alvor givet ordrer, der lover godt for aktiviteten på Vestas’ amerikanske fabrikker i 2014 og 2015.

Alene den seneste uge har samlet budt på ordrer fra USA på 570 megawatt fra to store kunder, der muligvis vil placere ordrer for yderligere 1.590 megawatt hos Vestas i de kommende år.

I det hele taget har Vestas fået godt fat i en række af de vigtige kunder på det amerikanske marked, som den lokale storspiller General Electric ellers sidder tungt på. Blandt Vestas’ kunder er store europæiske energiselskaber, der satser på vindenergi i USA, som franske EDF, italienske Enel og portugisiske EDP. Men også det amerikanske selskab Duke Energy er blandt Vestas’ storkunder.

Det er helt afgørende med ordrer i USA, hvor Vestas satsede stort med ny produk-tionskapacitet op til, at det amerikanske marked brød sammen i begyndelsen af 2012.

»Samlet bringer det Vestas’ ordrer til USA op på et niveau, hvor investorerne kan forvente en høj kapacitetsudnyttelse på Vestas’ fabrikker i USA indtil langt ind i 2015 – og potentielt helt ind i 2016. Vi har fortsat kig på flere potentielle Vestas-ordrer i USA, og vi udelukker bestemt ikke, at Vestas kan offentliggøre flere ordrer til USA inden årets udgang,« skrev Sydbank i en kommentar i sidste uge, da Vestas underskrev den store ordre med Enel.

Endelig overskud i 2014?

De gode nyheder på ordrefronten afslutter et år, der på mange måder har været det diametralt modsatte af 2012. Vestas-aktien er braget i vejret gennem 2013 fra kurs 32 ved årsskiftet til nu omkring 157,50 – det svarer til en stigning på næsten 400 procent.

Forklaringen er først og fremmest, at Vestas har fået styr på sit produktionsapparat og har forbedret sin arbejdskapital voldsomt. Det har givet en markant positiv effekt på pengestrømmene, så Vestas har været i stand til at nedbringe sin gæld og overbevise kunderne om, at man roligt kan placere ordrer hos Vestas uden at skulle frygte en konkurs.

Pengestrømmene vil i år således blive positive med op mod fem milliarder kroner, og det er langt vigtigere, end om der bliver plus eller minus på bundlinjen. De fleste analytikere venter, at bundlinjen også vil blinke rødt i år, men forventningen på markedet er et mere moderat underskud omkring den halve milliard kroner efter 2012s katastrofale underskud på syv milliarder kroner.

Men med bedringen i ordreindgangen er der lagt op til vækst i 2014, som vil løfte omsætningen, samtidig med at effektiviseringerne får fuld effekt. Dermed kan der også endelig komme plus på bundlinjen for Vestas i 2014.

2013 har også budt på udskiftning i toppen af Vestas’ direktion, så der nu er en svensk duo i såvel toppen af direktionen som i bestyrelsen. Men størstedelen af æren for Vestas’ turnaround skal ifølge mange analytikere gives til den franske driftsdirektør Jean-Marc Lechêne, der på halvandet år har trimmet produktionen og gjort den langt mere fleksibel, så man hurtigt kan tilpasse sig de svingende markeder.

Analytikerroser er der også uddelt til den aktive svenske bestyrelsesformand Bert Nordberg, der sammen med det stærkt forandrede ledelsesteam i Vestas kan se frem mod 2014 med en vis grad af optimisme.