Ordrerne vælter ind hos Vestas: Historisk stor ordrebeholdning

Stærk global efterspørgsel på vindenergi får ordrebøgerne til at svulme hos Vestas, hvor overskuddet falder. Ordreindgangen steg med hele 84 pct. i første kvartal 2019, viser Vestas' regnskab for årets første kvartal.

Anders Runevad, administrerende direktør for Vestas frem til 1. august, når Henrik Andersen, nuværende Hempel-boss, overtager depechen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Omsætningen i Vestas er på niveau med sidste års omsætning i første kvartal, mens indtjening og frie pengestrømme falder. Til gengæld vælter det ind med ordrer. Vestas fastholder forventningerne til hele 2019.

Så kort kan Vestas' regnskab for førtste kvartal opsummeres. Dykker man lidt mere ned i tallene, er det især værd at hæfte sig ved, hvor godt det går med ordreindgangen, som er et lyspunkt i regnskabet, der også er præget af en stor nedgang i overskuddet.

»Den stærke globale efterspørgsel på vindenergi fortsatte i første kvartal 2019, hvor Vestas’ ordreindgang steg med 84 procent til 3 GW og resulterede i en historisk stor ordrebeholdning på 28 mia. euro,« siger koncernchef og CEO Anders Runevad.

Indgangen af faste og ubetingede vindmølleordrer udgjorde 3.004 MW i første kvartal 2019.

Første kvartal bød også på en betydelig nedgang i overskuddet til 25 mio. euro fra 102 mio. euro i samme kvartal sidste år. Analytikerne havde ifølge Ritzau Finans estimeret et overskud på 83 mio. euro for perioden.

Driftsindtjeningen, EBIT før særlige poster, faldt med voldsomme 83 mio. euro til 43 mio. euro. Det sendte EBIT-marginen ned til 2,5 pct. sammenlignet med 7,4 pct. i første kvartal 2018. I første kvartal 2019 omsatte Vestas for 1.730 mio. euro, hvilket er en stigning på to pct. i forhold til samme periode sidste år.

Anders Runevad giver følgende forklaring på indtjeningsfaldet.

»Vores resultater var som forventet negativt påvirket af ordrer modtaget under prisfaldet i 2017. Eksterne faktorer såsom tariffer og råvarepriser øgede derudover omkostningerne som forventet i kvartalet,« siger Anders Runevad.

Vestas aktivitetsniveau forventes ifølge Anders Runevad at være betydeligt højere i anden halvdel af året.

»Vi udnytter derfor vores markedsledende position til at forberede eksekveringen af et ekstraordinært travlt 2019 samt introducere nye løsninger, der accelererer energitransitionen,« siger Anders Runevad.

Vestas fastholder forventningerne til 2019 på en omsætning i niveauet 10,75 mia.-12,25 mia. euro, en EBIT-margin før særlige poster på 8-10 pct. og totale investeringer på ca. 700 mio. euro.