Ordrecomeback hos Vestas i andet kvartal

Vestas vindmøller nær Saltum i Vendsyssel, fredag 29.juni 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Efter en »mindre prangende« ordreindgang i første kvartal har Vestas leveret et fint comeback i andet kvartal.

Sådan lyder vurderingen fra Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank. Han forklarer i et notat, at "det giver tillid til, at Vestas også i 2018 kan levere solid ordreindgang".

I andet kvartal nåede Vestas at offentliggøre 19 nye ordrer med en samlet kapacitet på 2696 megawatt (MW), hvilket er 38 pct. flere end i samme kvartal sidste år. Ud over de annoncerede ordrer venter han "uannoncerede" ordrer på i alt ca. 500 MW i kvartalet.

Det er især USA, der har været en vigtig drivkraft for ordreindgangen.

»Vi noterer os, at Vestas' 4 MW-serie ser ud til at have fået rigtig god succes i USA, og det forventer vi, at selskabet kan udbygge i fremtiden. Det kan fastholde en rigtig stærk markedsposition for Vestas på det vigtige amerikanske marked.«

»Den position er støttet af, at kunderne allerede har kvalificeret mange projekter til den attraktive PTC-skatterabat via køb af møllekomponenter hos Vestas. Disse komponentordrer kan efter vores estimater udmønte sig i faste og ubetingede ordrer på cirka 12.000 MW over de kommende 1-2 år,« skriver Jacob Pedersen i analysen.

Samtidig vurderer Jacob Pedersen, at ordrer i andet kvartal i så forskellige steder som Sverige, Mexico, Australien og Ukraine vider om en global tilstedeværelse.

»Vi kan stadig ikke få øje på konkurrenter, der har et bedre udgangspunkt for at håndtere forandringerne i vindindustrien end Vestas,« skriver Jacob Pedersen.

Ifølge ham har konkurrenterne mindre udviklingsbudgetter, og knapt så effektive møller.

»Det efterlader dem (konkurrenterne, red.) med salgsprisen som vigtigste forhandlingsvåben. Den vindmølleproducent, der med afstand har det bedste indtjeningsmæssige udgangspunkt, er dog Vestas.«

»Udvalgte konkurrenters prisreduktioner ligner derfor en strategi, der som en boomerang kan ramme dem selv hårdest på mellemlang sigt,« vurderer aktieanalysechefen.

Sydbank fastholder en købsanbefaling af Vestas-aktien.

/ritzau/FINANS