Oracle har købt Sun efter IBM-forlis

Gigantisk IT-bryllup oven på ugers spekulationer. (Opdateret kl. 14.14.)

Den karismatiske mangemilliardær Larry Ellison har købt den mindre konkurrent Sun Microsystems. Foto: José Jordan, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

IT-giganten Oracle køber konkurrenten Sun Microsystems, som IBM ellers forhandlede om at overtage gennem flere uger.

Handelen sker til en pris på 7,4 milliarder dollars.

Suns bestyrelse har godkendt handelen, og Oracle forventes at lukke aftalen til sommer, skriver nyhedsbureauet Reuters.

IBM forhandlede gennem flere uger med Sun om et opkøb. Dette ville gøre IBM til verdens ubestridt største på markedet for de tunge servere i baglokalerne.

Kendt fra servere, Java og OpenOffice

Sun, der er stiftet af den farverige Scott McNealy, som i dag er bestyrelsesformand, er nok mest kendt for at producere solide servere. De er rygraden i langt de fleste, store virksomheder verden over. Men de seneste år har Sun satset på at få sin software ud. Mest kendt er nok programmeringssproget Java, der bruges på både computere og mobiltelefoner, men Sun har også en betydelig andel i den gratis kontorpakke OpenOffice.org.

Scott McNealy var igennem 22 år topchef i selskabet, som han selv var med til at stifte i 1982. Han har – ofte i et særdeles farverigt ordvalg – givet ærkerivalen Microsoft med kulskovlen. Han har kaldt Microsoft for »Ondskabens Imperium« og de to stiftere, Steve Ballmer og Bill Gates, for »Ballmer og Butthead«. Styresystemet Windows er blevet omtalt som »en hårbolle« på grund af sin sammenfiltrethed, og Microsofts postprogram Outlook blev lidet smigrende omtalt som »Look out« (pas på) efter et omfattende virusangreb, der udnyttede dets svagheder.

Endnu en farverig topchef

I spidsen for Oracle står den ligeledes farverige Larry Ellison, ejer af verdens næststørste lystyacht, som ligeledes hader alt, der står Microsoft på.

Oracle er verdens største leverandør af software til virksomheder. Firmaet blev grundlagt i 1977 som Software Development Laboratories af Larry Ellison, Bob Miner og Ed Oates. Første udgave af Oracle-databasen kom i 1978, og firmaet tog navnet Oracle fire år senere. De tre største forretningsområder er databaser, såkaldt »middleware« (den »IT-lim«, der får det hele til at »tale« sammen) og selve softwareprogrammerne (med Siebel Systems og PeopleSoft som de største).

Oracle har gennem de seneste år købt markant op inden for sine områder. På tre år har Oracle overtaget 47 virksomheder kloden over for at styrke sin position. Medarbejdertallet er vokset fra 50.000 i 2005 til 84.000 i dag. Senest blev den langt mindre konkurrent BEA overtaget.