Optimistisk Torm-chef glæder sig over ny robusthed

Hvis alt går efter planen får Torm nedskrevet sine lån i løbet af sommeren. Kombineret med et stærkt første kvartal, giver det optimisme hos topchef Jacob Meldgaard.

Foto: NIels Ahlmann Olesen. Torms adm. direktør Jacob Meldgaard har leveret et overskud i kvartalsregnskabet for første gang siden 2010.
Læs mere
Fold sammen

For første gang siden topchef Jacob Meldgaard trådte til, kommer det kriseramte rederi ud af første kvartal med overskud. Lave oliepriser giver pote i produkttankmarkedet, hvor raterne har været 66 procent højere end samme periode sidste år.

Til trods for en noget lavere omsætning sejler Torm 8,9 mio. dollar hjem før skat, hvilket er lidt af en fremgang for rederiet, der året forinden sluttede kvartalet med et underskud på 222 mio. dollar.

»Jeg glæder mig over det første overskud i fem år for Torm. I et stærkt produkttankmarked har vi leveret meget konkurrencedygtige resultater, så det vidner om en god drift,« siger Torm-direktøren.

Torm har sin altovervejende forretning i produkttankmarkedet, der sejler med olieprodukter. Her har de lave oliepriser betydet større efterspørgsel og mere gang i butikken hos raffinaderierne, hvilket kommer Torm til gode.

»Fragtraterne i produkttank har været stærke drevet af den lavere oliepris og en højere prisvolatilitet. Det sidste medfører større arbitragehandel (handler, hvor man udnytter prisforskelle rundt om i verden, red.) og dermed er den underliggende efterspørgsel på transporter positiv. Samtidig leverer organisationen stærke resultater sammenlignet med tilsvarende virksomheder i branchen,« siger Jacob Meldgaard.

Er I på vej ud af krisen?

»Man må sige, at kombinationen af stærkere underliggende markeder, og at vi nu får kapitalstrukturen på plads, betyder at vi får en robusthed, som vi ikke har haft længe. Så længe markederne opfører sig som de gør nu, skal man ikke tale om krise for Torm. Men udviklingen i verdensøkonomien og dermed efterspørgslen på olieprodukter vil være afgørende for, om vi får en ny krise på et tidspunkt i fremtiden,« siger Jacob Meldgaard.

Torm har længe sejlet på bankernes nåde, men en restrukturering af kapitalstrukturen skal normalisere forholdene. Indtil videre har Torm, Oaktree Capital Management og hovedparten af selskabets långivere tilsluttet sig planen, der skal nedskrive Torms gæld med over 500 mio. dollar og efterlade rederiet med en belåningsgrad på ca. 100 procent. Indtil videre har långivere, der samlet sidder på 94 procent af Torms lån, tilsluttet sig planen, og rederiet går nu rettens vej for at tvinge de resterende med om bord.

»Status er at vi i går (tirsdag, red.) indgav en såkaldt »scheme of arrangement« til den britiske High Court. Får vi ikke 100 procents frivillig tilslutning, så vil det blive en implementering gennem retten. Vi forventer, alt er afsluttet inden udgangen af juni, og herefter kan vi arbejde på at få de sidste detaljer på plads og implementere restruktureringen,« siger Jacob Meldgaard.

»Vi har arbejdet på at optimere og forbedre vores operationelle platform i en længere periode, og det bærer frugt i dette kvartal. Med restruktureringen får vi også kapitalstruturen på plads. Det vil være en normalisering, som giver os ro, så vi igen kan være en virksomhed, der er drevet af ejerne og ikke af et samsurium af ejere og långivere,« siger Jacob Meldgaard.

Torm har på grund af usikkerheden om kapitalstrukturen ikke meldt noget ud om forventninger til årets resultat. Topchefen er således heller ikke villig til at sætte ord på, hvordan fremtiden ser ud efter kapitalstruturen er kommet på plads.

»Alt det, der ligger på den anden side af restruktureringen, er noget, der vil blive besluttet til den tid. Det forholder vi os til på det rigtige tidspunkt.«