Optimismen i industrien blomstrer

Forventningerne i industrien fortsætter på et højt niveau. Men også her kan den stigende mangel på arbejdskraft spænde ben for optimismen.

Industriens forventninger til de næste tre måneder er steget fra december til januar -tillidsindikatoren i industrien steg fra 11 til 14, viser sæsonkorrigeret tal fra Danmarks Statistik.

"Produktionsforventningerne er høje og ordrebeholdningen stor, hvilket peger på fortsat fremgang. Men der er ved at falde lidt malurt i bægeret," siger Peter Skøttegaard Øemig fra Jyske Bank og peger på, at mangel på arbejdskraft er et stigende problem i industrien.

Han peger på, at syv procent af industrivirksomhederne meldte om mangel på arbejdskraft i 1. kvartal 2006 mod knap hver 10. i fjerde kvartal af 2006.

"Der er ingen tvivl om, at mængden af arbejdskraft i øjeblikket er meget afgørende for, hvilket tempo industrien og ikke mindst dansk økonomi kan sætte i øjeblikket," siger seniorøkonomen.

Den sammensatte konjunkturindikator for industrien er en sammenvejning af forventninger til produktionen, færdigvarelagre og ordrebeholdning.

Branchen selv også opmærksom på problemet. For forventningerne til produktionen i de kommende tre måneder er faldet fra december til januar, fra 15 pct. til 12 procent ifølge tallene fra Danmarks Statistik.