Optimisme sætter fart på opkøb

Markedet for virksomhedshandler går lysere tider i møde. Kapitalfonde og virksomheder råder over masser af penge, og de makroøkonomiske udsigter skaber mere sikkerhed hos køberne.

Værdierne hober sig op i danske kapitalfonde og virksomheder. Alene de danske kapitalfonde har flere end 8,4 mia. kroner klar til opkøb, viser beregninger fra brancheforeningen DVCA. Det tyder på, at der vil komme gang i markedet for køb og salg af virksomheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Markedet for virksomhedshandler er på randen til for alvor at blive løsnet op efter flere års stilstand. Spirende optimisme i de danske virksomheder og kapitalfondene, der bugner af penge, kan løfte markedet. Den store joker er ny global usikkerhed om den økonomiske udvikling.

»Vi ser en mere positiv stemning på det danske marked for virksomhedshandler. Mange af de virksomheder, vi arbejder med, har oplevet en stabil vækst og har en forretningsplan, der forløber som planlagt. Fortsætter den stabile makroøkonomiske udvikling, vil vi se flere virksomhedshandler,« siger Jacob Therkelsen, partner i corporate finance-huset BDO.

En ny undersøgelse blandt en lang række aktører i corporate finance-branchen, der rådgiver ved virksomhedshandler, viser en stigende optimisme. Analysen, der er gennemført af kapitalfondenes brancheforening DVCA, viser, at 74 pct. regner med, at antallet af virksomhedshandler vil være højere i de næste 12 måneder end i det foregående år.

Virksomhederne selv mærker, at flere henvender sig for at høre, om dele af deres forretning kan købes.

»Vi kan se, at der er flere interesserede købere, og vi får flere henvendelser på det, som vi potentielt gerne vil sælge,« siger Karl Thorngren, der leder M&A-afdelingen i A.P. Møller - Mærsk.

Især generelt lysere makroøkonomiske udsigter peger mod, at flere virksomheder vil blive handlet.

»Det her marked er meget tæt forbundet med den generelle økonomi. Går det godt, får vi flere handler. Der er ingen tvivl om, at situationen er meget bedre end i 2009,« siger Jesper Rangvid, professor ved CBS.

I første halvdel af 2013 var der i Danmark 99 annoncerede handler mod 85 året før, viser tal fra analysehuset Mergermarket.

Blandt de større transaktioner har blandt andet været kapitalfonden CVCs børsnotering af Matas, den amerikanske kapitalfond KKRs salg af 11 pct. af aktierne i TDC, ejerskiftet mellem kapitalfonde i Scandlines og A.P. Møller - Mærsks salg af den 31 procent store aktiepost i DFDS. Forude ligger det forventede salg af Dankort-ejeren Nets.

Men mange flere handler kan komme til. For virksomhederne bugner af penge til opkøb, og samtidig ligger kapitalfondene inde med store summer, der er sat af til at købe danske virksomheder.

»Der er uden tvivl kommet mere tillid tilbage på markedet, som sætter skub i nogle af de processer, som måske har været undervejs længe,« siger Jannick Nytoft, direktør for kapitalfondenes brancheforening DVCA.