Optimisme i medicinalindustrien

Trods faldende omsætning er optimismen intakt i den internationale medicinalindustri. Verdens største medicinalkoncerner opjusterer forventningerne til indtjeningen for hele 2009.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Omsætningen falder og medarbejdere fyres som følge af patentudløb, manglende succes med at udvikle nye lægemidler, en svag dollar og politikeres øgede fokus på medicinpriser og sundhedsreformer.

Alligevel er der optimisme at spore i en den række af halvårsregnskaber, som verdens største medicinalkoncerner offentliggør i disse dage. Trods tilbagegang i såvel omsætning som indtjening fastholder eller opjusterer selskaberne deres forventninger til indtjeningen i 2009.

For alle selskabers vedkommende skyldes faldet i omsætningen patentudløb på vigtige produkter og deraf følgende konkurrence fra kopiproducenter, samt manglen på nye produkter til at erstatte det tabte salg. Oven i kommer så stadig større fokus på medicinpriserne fra politisk hold, og på det seneste også en svag dollar, som især rammer de amerikanske lægemiddelproducenter hårdt.

»Den øgede kopikonkurrence, manglen på nye produkter og sundhedsreformer, har tvunget de store medicinalkoncerner til at fokusere på omkostningerne. De har skåret i salgstyrken og fusionerer. Men i modsætning til de fleste andre store selskaber, oplever medicinalindustrien ikke drastiske fald i efterspørgslen. Folk bliver ved med at tage deres medicin. Derfor er de kan de, nu hvor de har fået styr på omkostningerne, øge forventningerne til indtjeningen,« siger medicinalanalytiker hos Sydbank, Rune Majlund Dahl.Onsdag kunne verdens største medicinalvirksomhed, amerikanske Pfizer, præsentere et regnskab, der viser et omsætningsfald på godt ni pct. pct. til knap 58 milliarder kr. i årets andet kvartal, og et fald i indtjeningen på 12 pct. Alligevel valgte selskabet, der i løbet af efteråret ventes at fusionere med medicinalkoncernen Wyeth, at opjustere forventningerne til årets indtjening.

Et lignende billede omend ikke helt så alvorligt, tegner sig for amerikanske Eli Lilly, der er direkte konkurrent til såvel Novo Nordisk som H. Lundbeck, og som også offentliggjorde halvårsregnskab onsdag.

Lilly kunne fremvise en beskeden salgsfremgang på to pct. i årets andet kvartal til 27 milliarder kr., mens indtjeningen til gengæld voksede med cirka 20 pct. trods en svag dollar. Også her opjusterede koncernen forventningerne til indtjeningen for hele 2009.

En tredje af de store amerikanske medicinalkoncerner, Merck kunne tirsdag fremvise et halvårsregnskab, hvor omsætningen faldt med tre pct. i andet kvartal til 31 milliarder kr., mens indtjeningen per aktie faldt ti pct. i andet kvartal og 40 pct. på halvårs basis. Merck fastholdt sine forventninger til indtjening.

Europas største

Onsdag kunne Europas største medicinalkoncern, britiske GlaxoSmithKline, præsentere et årsregnskab med en omsætningstilbagegang på to pct. i andet kvartal til 58 milliarder kr. på grund at konkurrence fra kopiproducenter på vigtige produkter i USA. Her faldt salget hele 15 pct. Samtidig faldt driftsindtjeningen før udgifter til omstruktureringer seks pct. til 20,7 milliarder kr.. GlaxoSmithKline valgte at fastholde sine tidligere udmeldte forventninger til indtjeningen i 2009.

Et af de selskaber, der indtil videre har klare omstillinge bedst, er ifølge aktieanalytikere Pfizer. Selvom omsætningen på elleve milliarder dollar skuffede analytikerne en smule, så imponerer selskabet med endnu en gang at have nedbragt omkostningerne til forskning og udvikling samt salg og administration mere end ventet, samt en opjustering af indtjeningen per aktier fra mellem 1,85 og 1,95 dollar til mellem 1,90 og 2,00 dollar.

»Det lover godt for fremtiden, hvor Pfizer står over for negativ vækst i omsætningen som følge af flere patentudløb. Derfor er det vigtigt for Pfizer at få tilpasset omkostningerne til den fremtidige lavere omsætning,« skriver Robert Jakobsen, senior aktieanalytiker hos Jyske Bank i en kommentar til regnskabet.

Han ser samtidig postivit på den kommende fusion mellem Pfizer og den amerikanske konkurrent Wyeth, en fusion som netop er blevet godkendt af Wyeth aktionærer og som nu afventer de sidste myndigheders grønne lys.

I den danske medicinalindustri, der er lille sammenlignet med de internationale kæmper, kradser krisen knap så hårdt. Hårdest ramt er H. Lundbeck, hvis storsælgende antidepressionsmiddel, Cipramil/Cipralex løber af patent inden for de nærmeste år. Lægemidlet tæller for to tredjedel af Lundbecks omsætning og selskabet er derfor tvunget ud i strategiændringer, opkøb og formentlig også tilpasning af omkostningsniveauet.