Opstramning af NSA nu godkendt

Den amerikanske kongres har godkendt den største reform af efterretningstjenesterne siden 1978 oven på Edward Snowdens afsløringer. Men først om et halvt år træder ændringerne i kraft, selv om de er kendt ulovlige.

De amerikanske politikere strammer nu den omstridte efterretningstjeneste National Security Agency, NSAs muligheder for at arbejde uden kontrol i overvågningen af amerikanerne. Her ses NSAs hovedkvarter i Fort Meade i staten Maryland. Arkivfoto: Paul J. Richards, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PAUL J. RICHARDS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et bredt flertal i det amerikanske senat stemte tirsdag for en ny lovgivning, som stopper masseindsamlingen af oplysninger om amerikaneres brug af telefoni. Dermed gennemtrumfes den største opstramning siden 1978 af efterretningstjenesterne i USA, siden whistlebloweren Edward Snowden for to år siden afslørede masseovervågningen i både USA og resten af verden.

USAs præsident Barack Obama satte lynhurtigt sin underskrift under »USA Freedom Act«, som loven hedder, og som senatet med stemmerne 67-32 godkendte forinden. Allerede i sidste uge havde den anden del af kongressen, Repræsentanternes Hus, med overvældende flertal godkendt opstramningerne.

Voldsomt tidspres

NSA har masseindsamlet og gennemsøgt millioner og atter af millioner af amerikaneres telefonopkald for at finde spor af terrorister men måtte ikke lytte med på indholdet.

Med den nye lovgivning må myndighederne ikke indsamle og selv opbevare disse data. Det må kun teleselskaberne, og både NSA og forbundspolitiet FBI skal stille med en dommerkendelse, hvis de ønsker adgang til dem. Den nye lovgivning indeholder dog et halvt års overgangsperiode, hvorfor de omstridte spionageprogrammer først skal være nedlagt i december.

Senatet var under stærkt pres, fordi den omstridte lovgivning, »USA Patriot Act«, som efter angrebet i september 2001 gav efterretningstjenesterne langt videre beføjelser, udløb natten til 1. juni. I to døgn har al indsamling af oplysninger på grundlag af den gamle lov derfor været ulovlig og har skullet ophøre straks.

Borgerretighedsgruppe: En milepæl - men stadig meget at gøre

En amerikansk domstol kendte for et par uger siden loven - med indsamling af de såkaldte metadata som tidspunkter for opkald, længde, opkaldsnumre m.m. - for ulovlig, men domstolen valgte ikke at kræve et øjeblikkeligt stop, fordi den alligevel ville løbe ud.

Borgerrettighedsorganisationen American Civil Liberties Union kalder »USA Freedom Act« for »en milepæl« men understreger, at der fortsat er mange »nærgående og alt for brede« dele tilbage af overvågningsprogrammerne, som mangler at blive set efter.

»Dette er den vigtigste overvågningsreform siden 1978, og vedtagelsen af den er et tegn på, at amerikanerne ikke længere er villige til at give efterretningstjenesterne en blankocheck. Den er beviset på betydningen af Snowdens afsløringer og også resultatet af hårdt arbejde blandt mange principfaste lovgivere på begge sider af midtergangen,« siger ACLUs juridiske direktør, Jameel Jaffer, i en kommentar.

Senator: Alle bagdøre skal lukkes

Og Ron Wyden, demokratisk senator og medlem af efterretningskomitéen, slår fast, at »dette er kun begyndelsen - der er meget mere at gøre«.

»Vi skal forsøge at lukke alle bagdørssmuthuller - dette er en del af FISA-lovgivningen (et lovarrangement fra 1978 med oprettelsen af en hemmelig domstol, som skal godkende efterretningstjenesternes ønsker om udvidet aflytning, red.), og det bliver i stigende grad vigtigt, fordi amerikanere vil få deres e-mails set igennem, efterhånden som globale kommunikationssystemer begynder at smelte sammen,« sagde han ifølge den britiske avis The Guardian.

Han støtter forslaget fra Repræsentanternes Hus om »at sikre, at myndighederne ikke gør amerikanernes mobiltelefoner til sporingsudstyr«.

NSA lukkede teledataindsamlingssystemet i søndags lidt før klokken 20, oplyser kilder til nyhedsbureauet Reuters. Hvornår det kører igen, er endnu uklart.