Opsigtsvækkende udvikling: Nu slipper stifter af rigmandsbank for fængsel

Østre Landsret har netop afgjort, at stifter og tidligere bestyrelsesmedlem i den krakkede Capinordic Bank, Lasse Lindblad, skal frifindes. I samme sag afgjorde retten også, at tidligere finansdirektør i Lindblads private DKA-koncern, Tom Glæsner Larsen, frifindes.

Lasse Lindblad, tidligere stifter af Capinordic Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag kl. 9.30 faldt der dom i sagen mod Lasse Lindblad og Tom Glæsner Larsen om skyldnersvig og mandatsvig. Østre Landsret afgjorde, at de begge frifindes.

Sagen tog dermed en overraskende drejning i forhold til byrettens dom om ubetinget fængsel til dem begge. Det var da også to synligt lettede, men også følelsesmæssigt berørte tiltalte, der forlod retten som frifundne. Anders Németh, der var forsvarer for Tom Glæsner Larsen, er ikke overraskende glad for afgørelsen.

»Min klient er naturligvis lykkelig over frifindelsen, men det har, som det snarere er reglen end undtagelsen med Bagmandspolitiet, taget alt for lang tid at få sagen færdiggjort,« sgier Anders Németh.

Retten i Lyngby idømte i april 2016 Lasse Lindblad og Tom Glæsner Larsen en dom på ubetinget fængsel i to et halvt år for skyldnersvig i en sag, der udspillede sig efter krakket i rigmandsbanken Capinordic Bank. I fire andre forhold blev de derimod frikendt.

Ifølge anklageskriftet fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, SØIK, lod Lasse Lindblad og Tom Glæsner Larsen selskabet Toldbodgade 10 B ApS udnytte en option til at købe en aktiepost i solcelleselskabet Colexon af Lasse Lindblads selskab DKA Consult for ca. ni mio. kr., selv om aktierne kun var knap fire mio. kr. værd på børsen i maj 2010.

Handlen skete, selv om Capinordic Bank havde 15 mio. kr. til gode i Toldbodgade 10 B. Capinordic Bank havde opsagt lånet allerede i januar 2010, og banken begærede Toldbodgade 10 B ApS konkurs nogle måneder efter. Dermed led Toldbodgade 10 B Aps og selskabets kreditorer ifølge SØIK et formuetab på over fem mio. kr. Og det gav byretten altså politiet ret i.

Landsretten fandt derimod ikke, at anklagemyndigheden havde bevist, at det aftalekompleks, der lå til grund for den udnyttede aktieoption, var udtryk for en forretningsmæssig disposition, der var så usædvanlig eller uforsvarlig, at aktiekøbet var strafbart.

SØIK, også kendt som Bagmandspolitiet, ankede byrettens frifindelse af de to forretningspartnere for mandatsvig af særlig grov beskaffenhed i et af de fire øvrige forhold fra anklageskriftet. SØIK mente, at der skete mandatsvig i forbindelse med, at Tom Glæsners selskab Toldbodgade 10 B lånte fem mio.kr. til det nystiftede selskab, Kell Development, som Lindblad dominerede.

SØIK hæftede sig ved, at lånet blev ydet, selvom Toldbodgade 10 B skyldte penge i Capinordic Bank.Toldbodgade 10 B's lån til Kell Development blev ydet i september 2009, mens Lasse Lindblad stadig sad i bankens ledelse og på betingelser, der var mere fordelagtige end Capinordic Banks udlån til Tom Glæsner Larsens selskab. Og ifølge SØIK var det eneste formål med lånet at lade Kell Development anvende låneprovenuet til finansiering af flere af Lasse Lindblads forretningspartneres privatforbrug og forretningsmæssige aktiviteter.

Men landsretten fandt det altså ikke bevist, at der ved Toldbodgade 10Bs ydelse af lånet var opstået en sådan tabsrisiko, at de tiltalte havde handlet mod selskabets og dets kreditorers tarv.