Opsigtsvækkende farvel til Nordea-kronprins

Højst overraskende forlader tidligere departementschef David Hellemann sin stilling i Nordea. Han var ellers kørt i stilling som kronprins i bankens danske afdeling.

Nordeas danske chef David Hellemann stopper i Nordea. (Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

Efter kun to år forlader David Hellemann nu storbanken Nordeas danske afdeling.

David Hellemann er tidligere departementschef i Finansministeriet og var blevet spået en fremtrædende rolle i den danske del af Nordea.

Men ifølge en pressemeddelelse har David Hellemann selv valgt at opsige sin stilling som leder af Banking Denmark, som er bankens privatkundeafdeling.

»Det er med beklagelse, at jeg har modtaget David Hellemanns opsigelse. Han har haft en væsentligt rolle i de mange forandringer, Nordea gennemgår. Jeg havde gerne set, at Nordea kunne have glæde af ham længere, men han har sagt op, og det må vi forholde os til,« udtaler landechef, Mads G. Jakobsen.

David Hellemann var fra flere sider blevet spået til at skulle efterfølge bankdirektør Peter Lybecker. Sidstnævnte er nu konstitueret som leder af Banking Danmark.

David Hellemann blev ansat i Nordea i 2014. I lang tid herefter så offentligheden ikke meget til den tidligere højt profilerede embedsmand. Men i efteråret 2015 blev han for første gang for alvor kørt frem i forbindelse med et pressemøde i banken.

Peter Lybecker nærmer sig pensionsalderen og derfor var det ventet, at Hellemann inden for en overskuelig fremtid skulle overtage roret som nummer 1 i Nordeas danske afdeling. Derfor kommer dagens opsigelse også som en stor overraskelse.

Den ultrakorte pressemeddelelse fra Nordea nævner intet om begrundelsen for det overraskende exit. Men for en måned siden havnede David Hellemann i en opsigtsvækkende offentlig diskussion om, hvorvidt Nordea vil følge Nykredit og hæve priserne på boliglån. Hellemann fastholdt, at banken »for nuværende« ikke havde planer om at sætte bidragssatserne op, mens storbankens næstkommanderende, danske Torsten Hagen Jørgensen, ikke var så afvisende.