Opsigtsvækkende dom: Medicinalgigant er ansvarlig for topadvokats død

En efterladt hustru fik torsdag rettens ord for, at den britiske medicinalgigant Glaxosmithkline er skyld i, at hendes mand hoppede ud foran et tog i 2010. Den britiske medicinalgigant mente, at selvmordet kunne skyldes stress, men skal nu betale mere end 20 millioner kroner i erstatning til enken efter amerikansk topadvokat.

Den britiske medicinalgigant Glaxosmithkline skal betale mere end 20 millioner kroner i erstatning i forbindelse med en amerikansk advokats selvmord. Fold sammen
Læs mere
Foto: BEN STANSALL

Den 15. juli 2010 tog den amerikanske advokat Stewart Dolin en skæbnesvanger beslutning. Stewart Dolin havde netop spist frokost med en bekendt og besluttede sig for at forlade sit kontor. Han gik hen på en nærliggende togstation og gav sig til at vente. Da toget kom kørende hen mod perronen, kastede den 57-årige advokat sig ud foran det og døde på stedet.

Seks dage inden var Stewart Dolin begyndt at tage antidepressiv medicin. I dagene op til sin død klagede han over søvnbesvær og rastløshed. Stewart Dolins enke var efter mandens selvmord overbevist om, at hans død skyldtes den antidepressive medicin. Hun trak derfor den britiske medicinalgigant Glaxosmithkline (GSK) i retten med krav om erstatning, fordi hun mente, at medicinalselskabet ikke i tilstrækkelig grad havde gjort Stewart Dolins læge opmærksom på, at selskabets antidepressiv øgede risikoen for selvmordstanker.

Torsdag fik Wendy Dolin så rettens ord for, at Glaxosmithkline rent juridisk er ansvarlig for mandens død. Det skete, da en jury ved en domstol i Chicago afgjorde, at det britiske medicinalselskab skal betale en erstatning på godt 20 millioner kroner.

Det bemærkelsesværdige ved sagen er, at Glaxosmithkline faktisk ikke har lavet det medikament, som ifølge den amerikanske domstol medvirkede til Stewart Dolins død. Den amerikanske advokat fik nemlig en recept på en generisk version af Glaxosmithklines kendte antidepressiv Paxil. Det betyder kort fortalt, at Stewart Dolin fik ordineret en kopi af et Glaxosmithkline-produkt. Alligevel mente juryen, at det britiske medicinalselskab kunne holdes ansvarlig for dødsfaldet, fordi kopimidlet var fuldstændig identisk med Paxil og havde samme indlægsseddel.

Afgørelsen fra den amerikanske domstol slår dermed fast, at medicinalselskaber ikke kun er ansvarlige for egne medikamenter, men også »hæfter« for kopier af sine produkter, som bliver fremstillet og markedsført af såkaldte generiske producenter. Retssagen om Stewart Dolins død har været fulgt med spænding i USA, fordi den er blevet set som en test på, hvor grænsen går i den type sager.

Sagen mod Glaxosmithkline blev anlagt i 2012 og fik altså et foreløbigt punktum torsdag. Alt tyder dog på, at den britiske medicinalgigant vil anke dommen.

»GSK fastholder, at fordi selskabet hverken fremstillede eller markedsførte medicinen indtaget af hr. Dolin, burde sagen ikke være gyldig,« skriver selskabet i en udtalelse til avisen Chicago Tribune.

Stewart Dolin var frem til sin død partner i et stort internationalt advokatfirma, der har mere end 1700 advokater ansat.