Oprydning i OW Bunker ramt af dansk retsforbehold

Det er dyrt og besværligt for virksomhederne at Danmark står uden for Konkursforordningen i EU, lyder det fra Dansk Erhverv. Det gav blandt andet store problemer i Storbritannien for kuratorerne, der arbejder med konkursboet efter skandaleramte OW Bunker.

Foto: Kasper Palsnov

Som en del af retsforbeholdet står Danmark uden for Konkursforordningen i EU, og det besværliggør oprydningen, når danske selskaber med udenlandske aktiver går konkurs. Et nyligt eksempel er det enorme arbejde med at redde trådene ud efter konkursen i oliehandelsselskabet OW Bunker for et år siden, som er blevet kaldt en af de største skandaler i dansk erhvervsliv.

Det siger advokat John Sommer Schmidt fra Gorrissen Federspiel, der er kurator i OW Bunker-boet og samtidig medlem af bestyrelsen for Danske Insolvensadvokater.

»Det er dyrt og risikofyldt for danske virksomheder at stå uden for Konkursforordningen. Når der er en dansk konkurs, så bliver den ikke automastisk anerkendt i et andet EU-land. Det var tilfældet i OW Bunker. Vi løste det, men det var dyrere og langsommere og indeholdt en større risiko. Det er generel problemstilling, jeg bruger meget tid på som bestyrelsesmedlem i Danske Insolvensadvokater. Vi har ikke nogen politisk holdning til retsforbeholdet, men vi kan se, at der er nogle redskaber i Konkursforordningen, der vil gøre det lettere og mere effektivt,« siger John Sommer Schmidt.

3. december skal danskerne stemme om en afskaffelse af retsforbeholdet og i stedet vælge en tilvalgsordning, hvor Danmark tiltræder udvalgte områder det retslige område.

Det var et chok for tusindvis af investorer, medarbejdere og kreditorer, da OW Bunker gik konkurs sidste år med et brag. Det gjorde kun skandalen større at konkursen indtraf bare syv måneder efter selskabet var blevet børsnoteret til en værdi af over 5 mia. kr. Men konkursen i Danmark blev ikke anerkendt i Storbritannien.

»Det er et eksempel på, at der er nogle vanskeligheder ved at stå uden for konkursforordningen. Vi ville gerne have konkursen anerkendt i England, så vi fik muligheden for at undgå retsprocesser derovre og samtidig sikre os at få kontrol med værdifulde aktiver i boet til glæde for kreditorerne,« siger John Sommer Schmidt.

For at løse problemet er de danske kuratorer tvunget til at hyre dyre London-advokater for at få konkursen anerkendt i Storbritannien.

»Det er et problem over for alle andre EU-lande, men det er særligt dyrt i England. London-advokater er ikke ligefrem billige. Risikoen er, at man får nogle sagsanlæg i England, inden man når at få anerkendt det danske bo derovre. Det kan også være en udfordring om kurator at nå få kontrol med fast ejendom i udlandet, inden andre når at disponere over den eller sågar sælge den. Så skal man gennem dyre retssager bagefter for at prøve at få det tilbage,« siger John Sommer Schmidt.

Han peger på, at det alt i alt giver en stor ekstra omkostning for boet og pengene til at betale den omkostning kan kun betales af kreditorerne, som eksemelvis kan være små danske underleverandører, som har penge til gode i den konkursramte virksomhed.

»Hvis vi var en del af konkursforordningen, så kunne jeg bare sende en kopi af retsbogen fra skifteretten, og så ville det være en formssag af få anerkendt konkursen i England. Udover at det ville gå hurtigt, så ville det også være effektivt og billigt,« siger advokaten.

I Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv håber man, at folkeafstemningen 3. december vil føre til en afskaffelse af retsforbeholdet.

»Det handler om, når man tager det hele samlet, at reducere risikoen for de danske virksomheder. På grund af retsforbeholdet opererer de kort og godt med en større risiko og det gør det dyrere for danske virksomheder, som dermed mister noget konkurrencekraft over for europæiske konkurrenter,« siger Kasper Ernest, der er EU-chef i Dansk Erhverv.