Oprydning efter EFI-kollaps koster milliarder

Systemet skulle inddrive al danskernes gæld til det offentlige, men blev lukket ned med et brag sidste år. Skandalen om IT-systemet EFI fører nu til en helt ny styrelse i Skat.

EFI-systemet var tænkt stort fra start.(Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

EFI-systemet var tænkt stort fra start.

Skats IT-system, der blev lanceret i 2013, skulle stå for en effektiv og automatisk inddrivelse af al danskernes gæld til det offentlige og skulle blandt andet kunne håndtere 300 forskellige typer af fordringer samt kompliceret og forskelligartet lovgivning fra samtlige af landets ministerier.

Men efter at have overskredet alle budgetter og været forsinket i årevis fik EFI-systemet kun en kort, turbulent levetid og en voldsom død.

I september 2015 kunne Berlingske afsløre, at systemet ifølge Kammer­advokaten brød loven. Blandt andet inddrev IT-systemet gæld, der var forældet, og folks betalingsevne blev beregnet ud fra uaktuelle oplysninger. Fejlene var så massive, at Skat og Skatteministeriet besluttede at lukke det milliarddyre IT-system ned, og Skat har lige siden kæmpet med at opgøre omfanget af ulovlighederne.

Gæld for 14 milliarder afskrives

Nu forsøger skatteminister Karsten Lauritzen (V) med en ny kriseplan for Skat at rydde op efter det jordskælv, som nedlukningen af EFI-systemet skabte sidste år. Allerede dengang forklarede skatteministeren, at op mod 14 mia. kr. kunne være tabt, da det kan være nødvendigt at afskrive en del af gælden ekstraordinært. Den vurdering er stadig gældende:

»Regeringen vil afsøge mulighederne for at inddrive så stor en del af restancerne som muligt. Det er dog fortsat muligt, at det vil blive nødvendigt at afskrive en del af gælden ekstraordinært. Det er fortsat vurderingen, at niveauet for eventuelle ekstraordinære afskrivninger ikke vil overstige 14 mia. kr.,« fremgår det af kriseplanen »Et nyt skattevæsen«, som skatteministeren fremlagde fredag.

Planen betyder, at inddrivelse af gæld får sin helt egen styrelse, og at der investeres 1,8 mia. kr. i området frem mod 2020.

»Ressourcerne vil først og fremmest gå til ansættelse af flere medarbejdere samt udvikling af et nyt IT-inddrivelsessystem,« skriver Skatteministeriet, der samtidig lægger op til at ændre lovgivningen:

»Der gennemføres en omfattende forenkling af inddrivelseslovgivningen, så inddrivelsen af gæld bliver simplere og mere gennemsigtig for både skattemyndighederne, borgere og virksomheder.«