Oprydder rykker ind i TDCs fastnetdivision

TDC har ansat en barsk oprydder på posten som chef for fastnettet. Med afsæt i IT-branchen er Carsten Dilling kendt for at bryde ned mere end at bygge op. Opgaven i TDC er dog meget omfattende, vurderer ekspert.

Carsten Dilling ser nyt medlem af TDCs direktion med ansvar for Fastnet Norden. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
TDC har ansat en erfaren og kontroversiel IT-mand i spidsen for sin store fastnetdivision og ændrer dermed på en årelang tradition om at ansætte telefolk i TDCs tungeste division.

Ind kommer tidligere IBM-chef Carsten Dilling og med mindre Carsten Dilling har ændret personlighed 100 procent natten over, så er det en oprydder, TDC har ansat. Dilling er, efter en lang og tung karriere i IBM, kendt for at have begyndt opretningen af Columbus IT Partner og ikke mindst få gjort det blødende IT-selskab Ementor klar til salg, som IT-milliardæren Ib Kunøe overtog.

Røg ud to gange
Særligt Ementor har været en hård omgang for de ansatte, og Dilling har efterladt sig et eftermæle begge steder som en, der er gået hårdt frem. Dilling blev dog kostet ud af Columbus IT Partner af Ib Kunøe, da han overtog Columbus. Da Dilling senere havde luget ud i Ementor, rykkede Ib Kunøe også ind her og overtog Ementors danske afdeling – og igen røg Dilling ud. Dilling og Kunøe har aldrig kunnet sammen, hedder det fra en kilde.

»Det er tydeligt for enhver, at man sender et klart signal udadtil, ved at ansætte Dilling i denne stilling. Og det er et klart signal om, at her skal der ske noget,« siger kilden.

Fra styrke til problem
Og at der skal ske et eller andet står ret klart. TDCs fastnetdivision er gennem årene gået fra at være TDCs styrke til at blive problemet. For til trods for, at det faste net, der forbinder hver eneste husstand i Danmark med TDCs kunderegister, er en gigantisk magtbase, og TDCs største værdi, så er kunderne på vej væk fra TDCs fastnet i et voldsomt tempo. Syv procent af fastnetabonnementerne opsiges årligt og erstattes med en mobiltelefon eller med IP-telefoni og fælles for det hele er, at TDCs faste abonnement fra TDC kunder langsomt udvandes. Den sikre indtjening fra kunder, der ikke har andre steder at gå hen end på TDCs net, er under forandring. TDC skal stille med alternativer og svar, og det skal gå stærkt, for TDC skal sælges videre af de fem kapitalfonde, der ejer selskabet, hvor problemet med fremtiden for fastnettet skal løses.

Fastnettet er internettet. Kobberkablerne ud til danskerne er der, vi hentet internettet fra, men modsat fastnet samtaler i »gamle dage« (lige i omegnen af fem år siden), så handles internettet i pakker til fast månedlig pris for ubegrænset forbrug. Og det er priser, der er under pres.

Omvendt sælges fastnet telefoni også i pakker som »tal alt det, du orker for 99 kr / måneden« og det er med til at skabe en renæssance for fastnettet. Men økonomisk byder sådanne løsninger kun på brandslukning, ikke vækst.

TDC har ambitioner med TV-seening over internettet, man vil op på 50 og 100 mbit/s på internettet og TDC vil have bedre omdømme blandt sine kunder. Alt det skal Dilling få til at ske og få det til at give penge. Og dertil skal Dilling fortsætte afskedigelserne, som TDC er blevet kendte for.

Store udfordringer
»Han vil stå over for en række store udfordringer,« siger Poul Ernst Jessen, analytiker i Danske Bank.

»Væksten i bredbåndsmarkedet begynder at tage af i takt med, at alle får det. Det vil betyde, at priserne falder. Og sammenholdt med, at fastnetkunderne forsvinder, så vil han opleve omsætningsfald to steder på en gang. Det er en stor udfordring,« siger Jessen.

Løsningen er, mener han, at få kunderne til at betale flere penge i kassen for flere ting som det omtalte internet-TV.

»Men TDC kan ikke opnå ret meget mere vækst i markedet og løsningen vil derfor alene være at sælge mere og skære i omkostningerne. Det bliver hans helt store opgave,« siger Poul Ernst Jessen.

Fremtiden vil byde på forstærket konkurrence fra elselskaberne, der har udbygget netværk til bredbånd og nu vil begynde at tage kunder ind. Dertil har Sonofons ejer, Telenor, skabt sig et magtfuldt dansk alternativ til TDC i form af selskaberne Sonofon, Cybercity, Tele2 Danmark og Canal Digital der, når de fire er tænkt helt sammen i en enstrenget strategi, kan levere stort set alt det samme som TDC kan.

Så Carsten Dilling er kommet fra asken til ilden med sin nye stilling.