Oprørske søfolk kan på fredag igen skabe kaos i Calais

Det trækker sammen til endnu en voldsom weekend for DFDS på Den Engelske Kanal. De oprørske søfolk samles nemlig fredag kl. 10 til en ny generalforsamling efter sidste uges sammenbrud i forhandlingerne.

Foto: PHILIPPE HUGUEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter den seneste generalforsamling i sidste uge gik søfolkene på gaden og blokerede i timevis trafikken til Calais havn med langsomt kørende bilkorteger og bunker af brændende bildæk.

Samtidig ser forhandlingssituationen mere fastlåst ud end nogensinde.

Søfolkene insisterer på, at staten skal betale dem nye fratrædelsesgodtgørelser, efter at de nu har tabt deres indskud i det krakkede og opløste kooperativ. For tre år siden blev kooperativet stiftet ved, at søfolkene hver især indskød deres fratrædelsesgodtgørelse på 25.000 euro.

Men det har transport-viceminister Alain Vidalies klart sagt nej til.

»Der er hverken juridisk eller moralsk grundlag for dette krav«, sagde han i weekenden i en skriftlig kommentar til lokalavisen La Voix du Nord.

Et møde i lokaladministrationen i Calais torsdag skal drøfte mulighederne for økonomisk støtte til søfolkene, som nu officielt er blevet arbejdsløse efter opløsningen af deres kooperativ.

Men de holder fortsat de to færger besat, som de indtil for en måned siden bemandede for Eurotunnel, og som DFDS nu har lejet af tunnelselskabet. Og så længe færgerne er besat, forbliver søfolkene arbejdsløse.

Det bekræfter advokat Alexandre Delezenne, som er bobestyrer for boet efter det opløste kooperativ, til avisen Nord Littoral.

»Besættelsen af færgerne blokerer i høj grad for fremskridt. Fagforeningens holdning er kontraproduktiv og forhindrer hurtig beskæftigelse af omkring 350 ansatte fra kooperativet,« siger han.

Eurotunnel og DFDS har til sammen erklæret sig villige til at ansætte cirka 350 søfolk fra kooperativet.

DFDS Seaways franske website oplyser onsdag formiddag, at afgangene fra Calais afgår til tiden.