Oprørske kunder klar til Nykredit-valg

Tirsdag og onsdag er der valg til Nykredits repræsentantskab på Sjælland og Bornholm og i Syd- og Sønderjylland. Men valgene i Kolding og Roskilde er kun første skridt på en lang vej til at genvinde indflydelsen i realkreditselskabet, lyder det fra formanden for oprørsgruppen.

Nykredit hovedsæde på Kalvebod Brygge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Lindgren
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er lagt op til hede debatter, kampvalg og måske endda demonstration, når Foreningen Nykredit holder repræsentantskabsvalg i Kolding tirsdag og i Roskilde onsdag aften.

Foreningen Nykredit er hovedaktionær i Nykredit-koncernen, som omfatter Nykredit Realkredit, Nykredit Bank og Totalkredit. Valgene i denne uge gælder repræsentanter for private såvel som erhvervskunder i Syd- og Sønderjylland og på Sjælland og Bornholm.

I alt 12 repræsentanter skal vælges i Syd- og Sønderjylland, mens ti skal vælges på Sjælland og Bornholm. I alt 33 kandidater kæmper om pladserne.

At der overhovedet er kampvalg er noget nyt. Tidligere har Foreningen Nykredits bestyrelse haft nok at gøre med at finde kandidater til overhovedet at fylde pladserne. Men planer om børsnotering og kraftige stigninger i bidragsgebyrerne på lån har fået Nykredit og Totalkredits låntagere op af stolene.

Den kritiske kundegruppe Consum.dk, der blev stiftet sidste efterår med det formål at få opstillet alternative kandidater til Fore­ningen Nykredits repræsentantskab, har seks kandidater på valg i Syd- og Sønderjylland og to på Sjælland og Bornholm.

Ansatte arbejder imod

Formand for Consum.dk, ingeniør og civiløkonom Jens Vesterbæk, der til daglig bor i Bramming og arbejder for Det Norske Veritas, tør ikke sige noget om, hvorvidt han og de øvrige kandidater bliver valgt.

»Jeg har selv samlet 100 fuldmagtstemmer, men det er svært at forudsige, om det er nok. Vi har jo kunnet konstatere, at medarbejderne i Nykredit aktivt arbejder på at møde op og stemme os ud ved at udnytte den stemmeret, de og deres ægtefæller opnår som kunder i Nykredit Bank. Der er ingen tvivl om, at de ikke ønsker os og udfylder en vagthundefunktion,« siger Jens Vesterbæk.

Uanset om og hvor mange kandidater Consum.dk får valgt ind, stopper kampen for bedre og billigere lån og mere gennemsigtige og demokratiske magtforhold i Foreningen Nykredit ikke med valgene tirsdag og onsdag. Det tager nemlig fire år, før der har været nyvalg til alle pladser i Foreningen Nykredits repræsentantskab takket være komplicerede valgregler.

Valg på skift

Landet er delt op i syv valgområder, hvor man kan stille op, hvis man er medlem af Foreningen Nykredit. Der afholdes valg i de enkelte valgområder hvert fjerde år på skift efter en forudbestemt turnus. I 2016 er der valg i Syd- og Sønderjylland og på Sjælland og Bornholm. I 2017 kommer turen til Fyn og Nordjylland, mens København og Nordsjælland samt Vestjylland holder valg i 2018 og Østjylland i 2019.

»Målet er at komme ind i repræsentantskabet og bruge det som platform for at skabe opmærksomhed og debat. Og så ser vi frem mod de næste valg til repræsentantskabet i 2017. Nu har vi et godt momentum for at stå stærkt til den tid,« siger Jens Vesterbæk.

Nykredit-koncernen er det sidste realkreditinstitut, der er kundeejet. Alle andre realkreditinstitutter har for længst droppet medlemsdemokratiet og er i dag dele af privat­ejede finanskoncerner.

Men Nykredit- og Totalkredit-kundernes protester skal ikke bare ses som ligegyldige krampetrækninger fra en svunden tid, hvis man spørger Ole Bjerg, lektor ved Copenhagen Business School og forfatter til bogen »Gode Penge«.

»Det, der foregår lige nu, er helt ekstremt vigtigt. Ikke fordi jeg tror, det får den store praktiske betydning i forhold til, hvad der sker i Nykredit, men fordi det er en lille del af en meget større kamp, som ikke kan løses inden for rammerne af Nykredit. Det handler spørgsmålet om, hvorvidt en funktion som pengeskabelse er et demokratisk anliggende eller noget, man bare kan ligge over i et privat aktieselskab,« siger Ole BjergOle Bjerg, lektor på CBS og forfatter

»De almindelige medlemmer, der måtte blive valgt ind, vil sikkert blive tromlet af folk, der taler et sprog, de ikke forstår, med regneark og juridiske notater i hånden«
Han mener, at hele sagen om Nykredits børsnotering, de kraftigt stigende bidragssatser og protesterne over manglende medlemsdemokrati i realkreditforeningen, som ventes at kulminere med demonstrationer tirsdag og onsdag, når Nykredit holder regionale valg til repræsentantskaberne i Kolding og Roskilde, har meget stor symbolsk betydning.

»Her er en gruppe mennesker, som stopper op og siger »hallo«, det her er et vigtigt politisk spørgsmål i stedet for et almindeliget driftsøkonomisk anliggende,« siger Ole Bjerg.

Tvivl om effekt af oprør

Ole Bjerg tvivler dog kraftigt på, at de kritiske kunder, som har nået at stille op inden for de mange tidsfrister, der omgærder repræsentantskabsvalget i Nykredit, vil få særlig stor indflydelse på den videre udvikling i Nykredit, selv om det skulle lykkes for dem at blive valgt.

»De almindelige medlemmer, der måtte blive valgt ind, vil sikkert blive tromlet af folk, der taler et sprog, de ikke forstår, med regneark og juridiske notater i hånden. De vil få at vide, at det handler om driftsøkonomi, og at det har de ikke forstand på,« siger Ole Bjerg.

»Spørgsmålet er, om medlemsdemokrati i Nykredit overhovedet er løsningen, eller om det er et spørgsmål, der skal op på den store politiske dagsorden, sådan som vi ser, at det sker nu, hvor de politiske partier vil gribe ind,« tilføjer Ole Bjerg med henvisning til, at erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) fredag nedsatte et udvalg, der skal kulegrave realkreditområdet.

Det skete, efter at Nykredit tidligere fredag havde redegjort for, hvorfor realkreditselskabet havde valgt at hæve bidragssatserne markant i det 100 pct. ejede datterselskab Totalkredit. Ole Bjerg understreger, at der ikke er tale om en hippieagtig diskussion isoleret på venstrefløjen.

»Der er masser af gode blå argumenter for at gå ind og tage kontrol med pengeskabelsen i samfundet. Det, vi er vidne til, er ikke en klassekamp mellem arbejdere og kapital, men mellem forskellige dele af økonomien. Det er en kamp mellem finansiel økonomi og produktiv økonomi,« siger Ole Bjerg.